Rendőrségi

2010.11.02. 10:43

Kanada sem fogad teherszállító repülőgépeket Jemenből

Ottawa - Kanada után Hollandia is csatlakozott azokhoz az országokhoz, amelyek a gyanú szerint a jemeni al-Kaida által tervezett merényletek kapcsán tilalmi intézkedéseket léptettek életbe a Jemenből kiinduló légiközlekedés terén. Négy nappal a robbanóanyagot tartalmazó két csomagküldemény felfedezése után ily módon immár öt ország szigorította a légiközlekedési biztonsági intézkedéseket.

MTI

A kanadai közlekedési miniszter hétfő esti nyilatkozatában közölte, hogy országa nem hajlandó fogadni teherszállító repülőgépeket Jemenből. Hasonló lépést jelentett be a holland kormány is. A lehetséges katonai válaszlépéseket is fontoló Egyesült Államok mellett korábban ilyen intézkedést jelentett be Nagy-Britannia, míg a német kormány a Jemenből érkező teherszállító gépek után az utasszállító repülőgépekre is kiterjesztette a tilalmat.
    
Barack Obama amerikai elnök még múlt pénteken rendkívüli sajtóértekezleten jelentette be, hogy robbanóanyagot tartalmazott az a két, Jemenből az Egyesült Államokba küldött csomag, amelyet Dubajban, illetve az angliai Birminghamben tartóztattak fel a hatóságok. Obama szerint a két chicagói zsinagógának szánt küldemény mögött valószínűleg az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat jemeni szárnya áll.
   
Az amerikai, majd a brit kormány illetékesei később egybehangzóan azt állították, hogy a feltételezett terroristák a robbanóanyagot a Dubajban és Birminghamben lefoglalt nyomtatók festéktartályába rejtették, és szállítógépeket akartak megsemmisíteni. Washington szerint a megkísérelt terrortámadás fő gyanúsítottja az al-Kaida Jemenben rejtőzködő szaúdi bombakészítője, Hasszán al-Asszíri.
   
A kanadai közlekedési miniszter hangoztatta, hogy Ottawa a tilalmi rendeletet egyfajta óvintézkedésként léptette életbe. Közölte, hogy a hatóságok semmilyen konkrét fenyegetést nem észleltek. Elővigyázatossági intézkedésként jellemezte az elrendelt korlátozást Hollandia is.
   
A jemeni kormány szóvivője különösen a német lépést sérelmezte. Az utasszállító repülőgépekre kiterjesztett tilalmat Jemen elsietett és eltúlzott reakciónak nevezte,  a kormányszóvivő ennek kapcsán "kollektív és logikátlan" büntetésről beszélt. A szóvivő azt hangoztatta, hogy a lépés hátráltatja Jemen erőfeszítéseit a terrorizmus elleni harcban. Az ország azonban továbbra is együtt kíván működni a nemzetközi közösséggel a terrorizmus elleni hadviselésben - állította a kormányszóvivő.
   
Közben az ABC amerikai televízió kormányzati forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az al-Kaida állítólag már szeptemberben tesztelte egy Egyesült Államok elleni - légi szállítmány útján történő - terrortámadás lehetőségét. Eszerint a terrorszervezet háztartási cikkeket, vallási tárgyú könyveket, valamint egy számítógépes CD-t küldött Jemenből légi szállítmányként egy chicagói címre. A feladó egy, az al-Kaidával kapcsolatban álló személy volt. A szervezet azt kívánta kideríteni, vajon a szállítmány átjut-e az amerikai biztonsági ellenőrzésen.
   
A televízió értesülése szerint a küldeményt a hatóságok felfedezték és átvizsgálták. Azután azonban zöld jelzést adtak tranzitjához, mivel a szállítmány robbanóanyagot nem tartalmazott. Hírszerzői források szerint az amerikai illetékesek szeptember közepén három ilyen jellegű, gyanús csomagra bukkantak. Később pedig fényt derítettek arra, hogy egy Jemenben állomásozó al-Kaida kötődésű csoport "különös érdeklődést" tanúsít Chicago iránt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!