Rendőrségi

2011.01.28. 07:27

Az internetre is lecsapott az egyiptomi kormány

Kairó - Az internetre is "lecsapott" az egyiptomi kormány, péntek hajnalra ugyanis megszűnt minden fajta internet-szolgáltatás a közel-keleti országban. Ezzel egy időben a kormányellenes tüntetések újabb hullámára készülve Kairó utcáit a hajnali órákban az úgynevezett elit egységek, azaz a különleges terrorellenes erők lepték el.

MTI

Elemzők szerint mindez arra utal, hogy a Mubarak-rezsim a tüntetőkkel szemben egyértelműen a "kemény kéz" politikáját választotta. A CNN amerikai hírtelevízió és a hírügynökségek szemtanúkra hivatkozó beszámolói szerint a terrorellenes egységek valósággal megszállták a főváros  úgynevezett stratégiai helyszíneit, beleértve Kairó központi terét, ahol az elmúlt napok legnagyobb tüntetéseit tartották.
   
Az internet egy csapásra megszűnt, mint ahogy csütörtök éjfél óta megbénultak a legfontosabb közösségi hálózatok, a Facebook és a Twitter, és nem működik a BlackBerry üzenethálózata is. Ennek előzménye, hogy az internet mellett a szóban forgó hálózatok az elmúlt napok tiltakozó megmozdulásai során a legfőbb eszközt jelentették az emberek mozgósítására.
   
Péntekre virradó éjjel a hatóságok lecsaptak az iszlamista ellenzéki Muzulmán Testvériség  mozgalomra is, amely csütörtökön közvetett támogatásáról biztosította a kormányellenes tüntetéseket. Értesülések szerint a biztonsági erők letartóztatták  a Hoszni Mubarak államfő Nemzeti Demokrata Pártja legfőbb riválisaként számon tartott párt  három vezető  szóvivőjét és több tagját is. A letartóztatottak pontos száma egyelőre nem ismert,  mint ahogy a hatóságok indokot sem közöltek.     


Egybehangzó értékelések szerint ugyanakkor az ok a megfélemlítés, és ennek kapcsán annak megakadályozása, hogy a Muzulmán Testvériség teljes mértékben a kormány ellen tiltakozók mögé álljon. A hivatalosan betiltott, de mégis megtűrt szervezet honlapján csütörtökön új parlamenti választások kiírását követelte, és mélyreható reformokat sürgetett, támogatóit azonban egyelőre még nem szólította fel az utcák elözönlésére.
   
A kormánnyal szemben álló erők péntekre Kairóban és az ország számos más városában nagyszabású tömegtüntetéseket hirdettek. Különböző ellenzéki csoportok az embereket arra szólították fel, hogy a mecsetekben való pénteki ima után vonuljanak az utcákra, és  csatlakozásra hívták fel a keresztény lakosságot is.     Egyes értesülések szerint a hatóságok páratlan intézkedésre szánták el magukat, és arra készülnek, hogy Kairó és több más város legnagyobb mecsetjeiben betiltsák a péntek déli imát, és ily módon akadályozzák meg, hogy a tüntetők összegyűljenek. 
   


Közben az egyiptomi kormány illetékesei cáfolták azokat a híreket, amelyek szerint Mubarak elnök fia - akit az államfő lehetséges utódaként tartanak számon - elmenekült volna az országból.  A 47 éves Gamal Mubarak Kairóban tartózkodik, és csütörtökön részt vett a kormány ülésén -  állították kormányzati tisztviselők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!