Rendőrségi

2011.05.11. 16:22

Hétszázmilliós tűzkár a hulladékfeldolgozóban

Királyszentistván - Kigyulladt kedden éjjel a hulladékkezelő telep és félig kiégett: a kár hétszázmillió forint. A komplex gyűjtőrendszer fél éves késéssel indul, de a szemetet mindenhonnan elszállítják.

Munkatársainktól/MTI

 

A hulladékkezelő telep kedd éjjel háromnegyed tizenegykor gyulladt ki, az ott szolgálatot teljesítő biztonsági őr értesítette a tűzoltókat. A balatonfűzfői tűzoltók perceken belül a helyszínre érkeztek, addig azonban a fogadótérből a tűz átterjedt a kézi válogatóba, ahol a technológia is kiégett.

A tűzoltók kiemelt, négyes fokozatú riszatást rendeltek el, s csaknem 50 tűzoltó, kilenc kocsival oltotta a tüzet. Hajnali három óra előtt fékezték meg a lángokat, de az utómunkálatok még órákig tartottak. A csarnok fele kiégett.

Az üggyel kapcsolatban Bakos György tűzoltó őrnagy, a katasztrófavédelem megyei szóvivője hangsúlyozta: mivel a hulladékfeldolgozó telepen csak kommunális hulladékkal foglalkoznak, veszélyes anyagok nem szabadultak fel, nem kerültek a levegőbe. A helyszínen mindvégig ott volt a tűzoltóság veszélyhelyzeti felderítő autója, amely folyamatos méréseket végzett arról, kerül-e környezetszennyező anyag a levegőbe. Nem volt ilyen. A szakember fontosnak tartotta, hogy polgári védelmi intézkedésekre - a lakosság kitelepítésére - nem volt szükség. Az üzemben sem sérült meg senki.

Czaun János, a Tiszta Európa program lebonyolítására létrejött önkormányzati társulás elnöke hat órától a helyszínen mérte fel a károkat. Becslése szerint ez több száz millió forintra rúg.

- Első kérdésem a kivitelezőhöz az volt, hogy kötöttek-e biztosítást, és megnyugtató választ kaptam - nyilatkozta lapunknak az elnök, aki aláhúzta: a hulladékkezelő telepet még nem vették át a kivitelezést végző konzorciumtól (Közgép, Strabag, Resonator), így a létesítménnyel kapcsolatos minden teendő az ő feladatuk. Az elnök a biztosítással kapcsolatos semmilyen teendőbe nem folyt bele, hiszen ez még nem a társulás feladata.

Czaun János kérdésünkre elmondta: a telep biztonsági őrei vették észre a felcsapó lángokat, ők értesítették a tűzoltókat. A tűz a rakodótérben keletkezett, innen terjedt át a telep többi csarnokára, a tűzoltók a kézi válogatónál állították meg.

A biztonsági rendszerek az első felmérések alapján jól működtek: a hőre olvadó ablakok kiolvadtak, s volt elegendő víz az oltáshoz.

- Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a szerencsétlenségtől függetlenül a hulladékkezelési rendszer nem omlik össze - folytatta Czaun János -, a hulladékot továbbra is mindenkitől elszállítjuk. A rendszer visszaáll a három hónappal ezelőttire, Tapolca, Ajka és Veszprém látja el a társulás területén a feladatot.

Kérdésünkre az elnök azt mondta: egyelőre nem tudni, a tűz miként befolyásolja az Európai Unió által támogatott nagyszabású projektet, de mivel vis maior helyzetről van szó, bízik az illetékesek megértésében. Megjegyezte: még nem volt ideje ezzel a kérdéssel foglalkozni. A kapcsolatot azonban már felvette a nemzeti fejlesztési ügynökséggel.

Azt Czaun János nem tudta megmondani pontosan, hogy mennyi hulladék égett a telepen, de jelentős mennyiségről van szó. A helyszínen szerdán még a déli, kora délutáni órákban is fojtogató volt az égett szag.

Czaun János a Naplónak elmondta: a hulladékszállítási díjakat nem emelik meg a tervezett időben, hiszen mivel nincs magasabb szintű szolgáltatás, nem kérnek magasabb díjat sem. Az elnök becslése szerint a hét és fél milliárd forint összköltségű program legalább féléves csúszással indul.

- Nem tértem még magamhoz, nagyon elszomorító a látvány. Úgy érzem, mintha a saját gyermekem lett volna ez az uniós projekt, hiszen sokat dolgoztam a korszerű hulladéklerakó megvalósításán.

A balatonfűzfői tűzoltóság ügyeletére kedden 22 óra 44 perckor érkezett a bejelentés, hogy tűz ütött ki az egyik hulladékkezelő csarnokban. A helyi lánglovagok nyolc perc alatt a helyszínre érkeztek, közben értesítették a parancsnokukat, amikor már látszott, hogy nagy kiterjedésű az égés. 

- Éjjel 11 órakor kaptam a telefonhívást az ügyeletünkről. Azonnal a helyszínre siettem, s átvettem az oltás irányítását - mesélte el a Naplónak Szabó Péter százados. - A csarnok fele égett, ezért elsődlegesen a tűz terjedését kellett megakadályoznunk. Ez sikerült is, hiszen 23 óra után 9 perccel már kiértek a veszprémi és a péti kollégáink, majd később erősítés érkezett Siófokról és Székesfehérvárról. Az épület acélból készült szerkezete nagymértékben nem sérült meg, de azért erre is figyeltünk. Kollégáim mindvégig légzőkészülékkel dolgoztak. A katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársai folyamatosan mérték a levegő tisztaságát: mérgező anyag nem került a légtérbe. Az egyik markológép a lángokban álló üzemcsarnokban parkolt, ezért körülötte is oltottuk a tüzet. Amikor már meg lehetett közelíteni, a telep egyik dolgozója elkezdte vele kihordani a szemetet. Még két rakodógép segített be, hogy a szabad ég alatt le tudjuk "feketíteni" a hulladékot: hajnali háromnegyed háromra oltottuk el a tüzet. Az utómunkák öt óráig elhúzódtak, hogy ne maradjon parázs a szemét között. Kritikus helyzet nem alakult ki, senki nem került veszélybe munka közben.

Szabó százados összegzésül elmondta, hét gépjármű volt a helyszínen 35 tűzoltóval, illetve tizenöten segítettek nekik a katasztrófavédelmi igazgatóság és az üzem dolgozói közül.

- A rendőrség a királyszentistváni eset kapcsán nem indít eljárást, ugyanis a tűzvizsgálat megállapításai szerint nem  merült fel közveszélyokozás gyanúja, személyi sérülés nem történt - közölte a Napló érdeklődésére Frankó Marianna, a Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság sajtóreferense.

Szerda délután felröppent a hír, hogy öngyulladás okozta a királyszentistváni tüzet, ezért újra megkerestük Bakos Györgyöt, a katasztrófavédelem megyei szóvivőjét, aki nem kívánt feltételezésekbe bocsátkozni. Megerősítette: amíg a hivatalos tűzvizsgálat le nem zárult, nem találgatják az okokat. A vizsgálatra harmincnapos határidő van, remélhetőleg előbb is lesz eredmény.

Késő délután a kivitelező cég is kiadott egy sajtóközleményt, melyben leszögezik: "nem történt személyi sérülés és nem került a lakókörnyezetre veszélyt jelentő, mérgező anyag a levegőbe a királyszentistváni regionális hulladékkezelő központban történt tűz miatt". A károk felmérését megkezdték, közölte a konzorcium.

A kivitelező KSR-2008 Konzorcium (Közgép Zrt., Strabag-MML Kft., Resonator Kft.) azt közölte, hogy kedden este 22.40-kor eddig ismeretlen ok miatt lobbant lángra a Veszprém megyei Királyszentistvánon lévő hulladékfeldolgozó egy része. A tűz az úgynevezett mechanikai fogadó csarnokban keletkezett. A tüzet hajnalra sikerült eloltani, a biztonsági rendszerek az első adatok szerint jól működtek.

A lakókörnyezetre veszélyt jelentő, mérgező anyag nem került a levegőbe, ezt megerősítették a katasztrófavédelem mérései is. A tűz keletkezésének okát a szakértők vizsgálják, a KSR-2008 Konzorcium mindenben segíti a hatóságok munkáját.

A károk felmérése megkezdődött. A helyreállítást a károk pontos felmérése, a szakértői vélemények kiértékelése után lehet megkezdeni.

Nagy Attila, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség levegőtisztaság-védelmi laboratóriumának vezetője elmondta: a hulladékkezelő telep égése a labor adataiban nem jelenik meg, a közelben nincs mérőállomásuk. Az biztos, hogy a nagy mennyiségű hulladék égése szennyezte valamilyen mértékben a levegőt, de ennek megállapítása a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség feladata.

Válaszra váró kérdések

Sok a kérdés a kedden éjszaka fellobbant  tűzzel kapcsolatban. Egyelőre nem tudni, mi okozhatta. Nincs adat arról, pontosan mekkora mennyiségű kommunális hulladék égett órákon keresztül. Nem ismerjük a környezetszennyezés mértékét, amit a kommunális hulladék - amiben műanyagok is lehettek - füstje okozott. Nem tudjuk, hogyan reagál a történtekre az Európai Unió, amely jelentős összeggel támogatta a 7,5 milliárdos projektet. Kérdés az is, mikor indulhat el végre a rendszer.

Szerencsétlenségek sorozata

A Tiszta Európa programot indulása óta kíséri néhány szerencsétlenség. Először is szerencsétlenül választottak helyszínt, aminek következtében évekig, önkormányzati ciklusokon át pereskedett a társulás az érintett település. Később civil környezetvédőkkel kellett hadakozniuk, akik Királyszentistvánon sem akarták látni a hulladékfeldolgozót. A kivitelezést megnehezítette az időjárás, az engedélyeztetés elhúzódása. A működési területen élő lakosság a megnövekedett hulladékszállítási díj miatt folyamatos kritikával illette a projektet. Végül egy éves csúszással, idén nyáron állt volna nagyüzembe a rendszer. Ekkor jött a tűz.

 

 

Ami megtörténhet egy ilyen nagy tömegeket érintő beruházás kapcsán, az a Tiszta Európánál meg is történt. Ki gondolta volna, hogy a még csak próbaüzemben működő, csillogó-villogó telepen tűz üt ki, és odaveszik a technológia egy része? Valóban szomorú látványt nyújtott szerdán a létesítmény. Mintha csak a hulladékhoz való hozzáállásunkat tükrözné: az is ilyen fekete és reménytelen, sőt büdös is. A  csilli-villi épület valahogy a jobb szándékot jelentette, hogy a hulladék kezelését meg lehet szervezni korszerűen is, hogy jól kitalált rendszerrel talán tényleg ösztönözni lehet az embereket a szelektív hulladékgyűjtésre, a kevesebb szemét felhalmozására. Most ez a remény vált igencsak kormossá. Ha optimisták vagyunk, mondhatjuk, hogy a program főnixmadárként támad majd fel a hamu alól, de az előzményeket tekintve még az is lehet, hogy sárkány lesz, nem madár.

Németh F. Bernadett

 

 

OLDALTÖRÉS: Első információk a tűzesetről

 

 

 

 


 02:05

Azt már Lauer János ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató mondta el az MTI-nek, hogy munka közben az egyik rakodógép is "tüzet fogott" és meghibásodott. Elégtek az épületszerkezetek is, személyi sérülés  nem történt - hangsúlyozta. Az igazgató kitért arra is, hogy a kommunális szemét égése közben nem szabadulnak fel olyan vegyi anyagok, mérgező gázok, amelyek a lakókörnyezetre veszélyt jelentenének. Megjegyezte: a viszonylag erős szél még segíti is a füstfelhő eloszlását, elfújását. Ettől függetlenül a az igazgatóság veszélyelhárító csoportja a helyszínen van, s folyamatosan méri műszerekkel a levegő szennyezettségét, a füst összetételét.

 2011. május 11. 00:01

A feldolgozónak a mintegy háromezer négyzetméteres csarnoképülete, illetve az abban tárolt kommunális hulladék ég - mondta Lauer János ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató. Közlése szerint a lakókörnyezetre veszélyt jelentő mérgező anyag nincs a levegőben. Az ezredes ismertetése szerint a lángokat a veszprémi, balatonfűzfői, pétfürdői és siófoki tűzoltók igyekeznek megfékezni mintegy harmincan, több járműfecskendővel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!