Rendőrségi

2011.09.20. 15:44

Elítélték a drogkereskedőket - Több ezer extasyt adtak el

Veszprém - Hét év fegyházra és 4,2 millió forint vagyonelkobzásra ítélte a megyei bíróság hétfőn egy drogterjesztő társaság fejét. Az ítélet a többiek esetében sem jogerős.

Mátételki András

A bíróság megállapította, hogy 2006 őszétől 2008 tavaszáig a vádlottak közül többen nem álltak munkaviszonyban, hanem a kábítószer-kereskedésből éltek, saját hálózatot hoztak létre. Az első rendű vádlott, a 32 éves várpalotai Á. Zoltán "számláján" szerepelt, hogy háromezer extasyt és 200 gramm speed port adott el három vádlott társának, akik saját vevőiknek értékesítették az anyagot. A férfi összességében 500 gramm marihuánát is eladott ismerősének.

Amikor Á. Zoltánt 2008 júniusában elfogták, a kocsijában elrejtve találtak a rendőrök 397 extasy tablettát, valamint 50 gramm speed port. A nyomozók a férfi albérletében olyan átalakított szekrényre bukkantak, amely arra utalt, hogy Á. marihuána termesztésével is foglalkozik.

A bíróság előtt Á. Zoltán nem érezte magát bűnösnek, mondván ő szívességből adott drogot ismerőseinek, azért nem kért pénzt. A tablettákról azt mondta: utasai közül valaki - az ő tudta nélkül - oda rejtette azokat. Elismerte, hogy a székesfehérvári albérletében a szekrényben valóban "füvet" akart termeszteni, de csak saját magának.

Ellene vallott a harmadrendű vádlott, a korábban Várpalotán lakó 30 éves H-Sz. Richárd, aki 2007 végétől kezdett kábítószerezni, majd forgalmazni a tiltott anyagot. Bevallotta, hogy öt személyt látott el rendszeresen droggal. Ha telefonon beszélt ügyfeleivel, virágnyelven nevezték meg a drogot, amelyet esetenként nem pénzért vettek, hanem elcseréltek. Á. Zoltánról azt mondta, volt rá példa, hogy őt a Volkswagen Bora típusú kocsija csomagtartójából szolgálta ki kábítószerrel. A drogért többnyire utólag kellett fizetnie.

A 35 éves várpalotai Sz. Miklós 2007 derekától év végégig ismeretlen mennyiségű marihuánából legalább két kilót, valamint 500 extasyt adott el H-SZ. Richárdnak. A másodrendű vádlott a tárgyaláson elmondta, hogy útszéli vadkendert kevertek az igazi marihuánába a nagyobb haszon érdekében.

A dr. Szakács Katalin vezette büntetőtanács kereskedéssel, jelentős mennyiségre elkövetett kábítószerrel visszaélés bűntette miatt mondta ki bűnösnek Á. Zoltánt, akit hét év, H-Sz. Richárdot négy és fél év fegyházbüntetésre ítélte, valamint mindkét vádlott esetében több mint négy-négymillió forint vagyonelkobzást rendelt el. A droggal való kereskedés miatt Sz. Miklósnak két év nyolc hónapot, a veszprémi Sz. Rolandnak (28) három és fél évet, a székesfehérvári P. Viktornak (23) két évet, a veszprémi S. Csabának (25) három év négy hónapot, a balatonalmádi G. Krisztiánnak (36) két év nyolc hónapot, a veszprémi A. Gyulának (25) három év nyolc hónapot kell börtönben töltenie. A veszprémi K. Imre (26) büntetése másfél év fogház, s az ugyancsak a megyeszékhelyen lakó, többszörösen visszaeső B. Ferencé (39) két év fegyház. A szabadbattyáni G. Lászlónak (27) és a hajmáskéri Cs. Rolandnak (37) egyaránt két-két évre kell börtönbe vonulnia. Két fiatalt felfüggesztett büntetéssel sújtottak.

A bíróság indoklásában kiemelte, mivel H-Sz. Richárd mindvégig segítette a hatóság munkáját, ezért lényegesen enyhébb büntetést kapott, holott ő is nagyban terjesztette a drogot. A tárgyalás végén elrendelték a már jó ideje szabadlábon lévő Á. Zoltán ismételt előzetes letartóztatását, két vádlott lakhelyelhagyási tilalom alatt áll. Az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlottak - egy kivételével - fellebbeztek a döntés ellen, ami így nem vált jogerőssé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!