Rendőrségi

2012.08.31. 11:48

Tolvajok és internetes csalók - Bűnügyi hírek

Besurranó tolvaj vitt el táskát egy veszprémi lakásból - benne kocsikulccsal, készpénzzel, és bankkártyával -, majd, mivel a PIN kód is a táskában volt, további készpénzt zsákmányolt. Rendőrségi hírek Veszprém megyéből.

Napló Online

Eltávolította a motorszámot, lefoglalták az autóját

Csütörtökön, a késő esti órákban igazoltattak a rendőrök egy 21 éves veszprémi fiatalembert, aki a Dózsa György utcában közlekedett Honda típusú gépkocsijával. A gépkocsi ellenőrzése során megállapítást nyert, hogy a járművet hajtó motor gyári azonosítószámát eltávolították. A férfit ezt követően a Veszprémi Rendőrkapitányságra előállították, a gépkocsit pedig lefoglalták.

A férfival szemben egyedi azonosító jel meghamisítása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Besurranó járt a házban

Egy 70 éves veszprémi hölgy tett feljelentést csütörtökön ismeretlen tettes ellen, aki házának nyitott ajtaján az előszobában levő cipősszekrényről eltulajdonította kézitáskáját. Személyi iratai mellett gépkocsijának indító kulcsa, bankkártyája és 10.000 forint készpénze is az ellopott retikülben volt.

A kár azonban még nagyobb lett, később ugyanis az elkövető az eltulajdonított bankkártyával könnyedén emelt le 170.000 forint készpénzt a sértett bankszámlájáról, mivel a PIN kód a bankkártya mellett volt a táskában.

A rendőrség felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy ingatlanjaik bejárati ajtaját akkor is zárják, amikor otthon tartózkodnak és a bejárat állandó felügyelete nem megoldott. Értékeiket lehetőleg elzárt, illetéktelenek számára nehezen elérhető helyeken tárolják. Bankkártyájuktól mindig elkülönítve tartsák a PIN kódot, így csökkentve az anyagi kár kockázatát.

Ellopták a telefont a nyitott gépkocsiból

Csütörtökön a reggeli órákban ment vásárolni az a 22 éves veszprémi férfi, aki egy építőanyagot árusító bolt parkolójában nyitott ajtókkal hagyta gépkocsiját. Amíg a vásárlást intézte, egy szemfüles ismeretlen elkövető a gépkocsiból eltulajdonította az abban hagyott 90.000 forint értékű mobiltelefont. A lopást a tulajdonos már csak elinduláskor fedezte fel.

A rendőrség felhívja a lakosság figyelmét, hogy a gépkocsijukat mindig zárják be, még akkor is ha csak rövid időre hagyják őrizetlenül. Jól látható helyen értéket még lezárt gépkocsikban se hagyjanak hátra, és ez vonatkozik az üres táskákra, csomagokra is, hiszen a tolvajok nem tudhatják, hogy azokban lapul-e számukra értékes tárgy, így ez esetben is megkísérelhetik azokat eltulajdonítani, amelynek során jelentős vagyoni kárt okozhatnak a járművekben.

Újabb internetes csalás

K.T várpalotai lakos tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, akitől a Vatera, online aukciós oldalon eredetiként meghirdetett festményeket rendelt. Az eladó előre utalással kérte a 43.000 Ft összegű vételárat, melyet a megrendelő el is utalt részére. Postai úton azonban az ígérettől eltérően rossz minőségű, hamis alkotások érkeztek. A Várpalotai Rendőrkapitányság szabálysértési értékre elkövetett csalás miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A rendőrség arra figyelmeztet, hogy internetes oldalról történő rendelés esetén legyen körültekintő, illetőleg lehetőleg törekedjen a személyes átvételre vagy utánvétre. Ez utóbbi esetében is érdemes megnézni a csomagot a kifizetést megelőzően, mert várhat minket meglepetés a tartalmát illetően.

Vásárlás előtt tájékozódjon! Nem nagy ördöngösség, csak olvassa el a kiszemelt áru eladójának eddigi értékeléseit, mivel a felhasználók a Vatera oldalán minden eladás és vásárlás után értékelést készítenek egymásról. Nézze meg a pozitív visszajelzések arányát, ami akár az adott vaterás eladó "bizalmi indexének" is tekinthető! Megtudhatjuk, hogy az eladó lezárult aukcióiból hány végződött sikerrel és mindkét résztvevő megelégedésére. Minél magasabb ez a szám, Ön annál inkább megbízhat leendő partnerében. Emellett érdemes elolvasni a felhasználók által készített szöveges értékelést is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!