Rendőrségi

2012.10.31. 15:05

A vád: hivatali vesztegetés

Veszprém – Elkezdődött szerdán a Veszprémi Törvényszéken az okmányirodás ügy büntető pere, ahol a vádlottakat többek között kötelességszegéssel, vesztegetéssel, hivatali visszaélés bűntettével vádolta a főügyészség.

Mátételki András

Az elhangzott vádirat szerint a 41 éves T. Gábor, aki vállalkozás keretében gépjárművek ügyintézését végezte (eredetvizsgálat, átírás, stb.) rendszeresen vitt ajándékot - bonbont, teát, kávét, cigarettát, szotyolát, pezsgőt - a veszprémi okmányirodában dolgozó gépjármű-ügyintézőknek névnapjukra, s egyéb ünnepek alkalmával. Olyan szívességet is tett, hogy elvitte autójukat javítatni, vagy éppen ő, illetve munkatársa, a másodrendű vádlott, szállította kocsiján az ügyintézőket, vitte gyermeküket például iskolába.

Vállalkozásába felvette egyikük fiát, annak ellenére, hogy az illetőnek nem volt képesítése a kocsik eredetiség-vizsgálatához. A vádpontok között szerepel az is, hogy T. Gábor egyik ügyfelétől - aki szintén vádlott - olyan összeget vett át, amely tartalmazta az illeték költségét, a vállalkozó munkadíját, valamint az ügyintézőnek szánt pénzt. Az első rendű vádlott soron kívüli ügyintézést kapott, sőt esetenként neki pénteken is elintézték a papírjait, holott nem volt ügyfélfogadás.



A megvádolt hét okmányirodai dolgozó a vád állítása szerint különböző, törvénybe ütköző szabálytalanságokat követett el. T. Gábor velük „nyomoztatott” a központi nyilvántartásból egy-egy gépkocsi után: mikor volt tulajdonosváltás, mikor esedékes a műszaki vizsga, kinek a nevén van a jármű? Tőle nem kérték a hiányzó okmányokat, s mivel nem egy kocsinak nem volt kötelező biztosítása, ezért fiktív számokat írtak be a papírokra. Valótlan adatokkal „megfiatalítottak” egyes autókat, illetve egy kétszemélyes járművet „átalakítottak” négyszemélyessé. A tárgyaláson percnyi pontossággal idézett fel az ügyész több beszélgetést. Kiderült, legalább másfél éven át lehallgatták a társaságot, amelynek tagjai 2008. nyarától 2010. tavaszáig követték el a törvénysértéseket.

A vádhatóság a korábban már orgazdaság miatt egy év nyolc hónapra elítélt T. Gábort kötelességszegésre, hivatali helyzettel való visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettével vádolja, amit részben visszaesőként követett el. Az okmányiroda alkalmazottait egyebek között folytatólagosan elkövetett vesztegetés és hivatali visszaélés bűntettével vádolják. Dr. Solymosi István vezette bűntető tanács a pert november 21-én folytatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!