Rendőrségi

2012.11.07. 19:48

Nyomozás szentgáli területvásárlás ügyében

Veszprém - Hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt a megyei főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya eljárást folytat a szentgáli szemétlerakóval kapcsolatban.

Halmos György

Kómár Viktória, a főkapitányság sajtóreferense szerdán arról tájékoztatott, hogy a rendőrséghez beérkezett feljelentés adatai szerint a veszprémi önkormányzata 2003-ban több tízmillió forintért Szentgál község külterületén ingatlant vásárolt hulladékkezelő telep létesítése céljából, illetve további százezreket költött a beruházás előkészületeire. A terület azonban nincs kihasználva, a hulladékkezelő telep más helyszínen épült fel, így a ráfordított pénz nem hasznosult. Az eljáró hatóság jelenleg az üggyel kapcsolatban fellelhető iratokat szerzi be, majd értékeli azokat és vizsgálja, hogy a bűncselekmény megalapozott gyanúja megállapítható-e, és ha igen, kit terhel a felelősség.

Lapunkban többször foglalkoztunk a témával, ami 2003-ra nyúlik vissza: a veszprémi önkormányzat az Észak-balatoni Regionális Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás nevében a hulladékkezelő leendő helyszíneként megvásárolt Szentgál határában 43 millió forintért egy területet. A 158 település szemétgondját megoldandó beruházás előkészületére a tervek módásításától az engedélyek beszerzéséig további 238 millió forintot költött a társulás. Szentgál melletti három település Csehbánya, Herend, Városlőd viszont bíróságon támadta meg a környezetvédelmi engedélyt, ezt követően új helyszínt kerestek az illetékesek, így esett a választás Királyszentistvánra, ahol később megvalósult a beruházás.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Társulás jelenlegi elnökét, Czaun Jánost, aki elmondta: 2010-ben belső vizsgálatot kezdeményeztek a szentgáli hulladéklerakó megvásárlása miatt. A vizsgálat eredménye szerint jogi felelősség nem terhel senkit, ezért nem tettek feljelentést sem. Politikai felelősség terheli viszont az Észak-balatoni Regionális Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulást megelőző konzorciumot és annak vezetőjét. Czaun János szerint felelőtlenség volt megvenni a telket piaci ár felett, és szerencsétlen döntés volt az is, hogy Szentgálon kívül a másik három településsel – Csehbányával, Herenddel és Kislőddel – nem egyeztettek a hulladéklerakó kialakítása kapcsán. A telekvásárlás és a beruházás elindítása 281 millió forintba került, ezt az összeget az önkormányzat már kifizette, így a jelenlegi hulladékszállítási díjakban ez nem jelentkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!