Rendőrségi

2015.03.05. 15:37

Figyeljünk jobban az iskolabuszra!

Veszprém - Már közel két éve erősebb védelmet kaptak a közlekedő gyermekek és változtak a gyermekszállítással kapcsolatos előírások is, mégis gyakran előfordulnak ezzel kapcsolatos balesetek – közölte Bankó Magdolna, a Veszprém Megyei Baleset-megelőzési Bizottság képviseletében.

Kovács Erika

Kiemelte, sokan máig nem figyelnek eléggé rá, pedig már a 2013 évi jogszabályi módosítás utalt a gyermekszállító buszra, ami „nem menetrend szerint” közlekedő jármű, amelyen gyermekek és felnőtt kísérőik utaznak, és ezt a járművet külön tábla és „Gyermekszállítás” felirat  is jelöl.

A párhuzamos közlekedésre alkalmatlan úton tilos elhaladni a gyermekszállító buszok mellett az utasok be- és kiszállásának ideje alatt.  Amennyiben az ilyen busz az úttesten áll és mindkét oldali, összes irányjelzőjét használja, akkor azt kikerülni sem szabad.   A járművezetőknek tehát meg kell állni és megvárni, míg a ki- és beszállás befejeződik és ez a kötelezettség érvényes a szemből érkező járművekre is. Az ilyen jelzéssel ellátott buszok megállhatnak a menetrendszerinti járatok számára kijelölt autóbuszöblökben is. Elindulásukat a járművezetőknek lassítással, illetve megállással is segíteniük kell. Az „Iskola busz” akkor biztonságos, ha az ülésekhez biztonsági övet szereltek fel, és azt a gyerekek használják is. Annyi gyermek utazhat csak a buszban, ahány ülőhely van. Bankó Magdolna rámutatott: a biztonságos gyermekszállítás egyik fontos feltétele buszon, iskola buszon és autóban a biztonsági berendezések használata, amelyek gyermekeink életét védik. Bármilyen közel legyen is az iskola, óvoda, az autóban utazó gyermeket biztonsági rendszerben rögzítve kell szállítani! – mondta. Azok a szülők, akik gépkocsival szállítják gyermekeiket óvodába, bölcsödébe, biztonságosabb, ha a gyermeket a járda felőli oldalról engedik, segítik kiszállni. Ha az iskolák, óvodák környékén „Megállni tilos!” tábla van, akkor a gyermekek ki- és beszállása tilos. Ha „Várakozni tilos” jelzőtábla van, akkor ezt megtehetik, de legfeljebb öt percig és az autóban kell megvárni a gyermek kiszállását vagy segíteni neki ebben.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!