Rendőrségi

2016.07.27. 15:34

Figyelem, csalás: telefonon trükköznek a szélhámosok

Megyei körkép - A tettesek legtöbbször mobiltelefon szolgáltató képviselőjeként hívják fel áldozataikat, akiket egy állítólagos nyereményről értesítenek – közölte a rendőrség.

Napló-információ

A nyeremény átvételének feltételeként szabják, hogy a telefonon keresztül kapott utasításoknak megfelelően, egy ATM-nél, telefonfeltöltést kell végrehajtani egy meghatározott számra. A kért feltöltések összege 5.000 forinttól akár  200.000 forintig is terjedhet. Általában biztosítják a sértetteket, hogy a megadott számra feltöltött összeg, a nyereménnyel együtt, néhány perc múlva megjelenik a bankszámlájukon. A megcsillogtatott nyeremény nagysága eddig több esetben alkalmasnak bizonyult arra, hogy a kételkedők bizalmát megnyerje, és a tranzakciókat végrehajtsák.

Az ilyen és hasonló esetek elkerülésének érdekében a rendőrség tanácsolta: bármilyen nyereménnyel kecsegtető telefonhívásra, melynek feltételeként szabják bizonyos összeg átutalását, vagy telefonfeltöltést, ne válaszoljanak, szakítsák meg a hívást! Jegyezzék fel a hívó telefonszámát, ha bemutatkozik, a nevét is! Ne hajtsák végre a hívó utasításait, aki nem játszott szerencsejátékon, az nem is nyerhetett semmiféle nyereményt! Önkormányzatok, nyugdíjfolyósítók, szerencsejátékok szervezői, telefontársaságok nem utalnak át telefonos megkeresés alapján, és nyeremény címén pénzösszegeket!Mindig legyen gyanús, ha valakinek ahhoz pénzt kell átutalni, hogy „nyereményét” megkaphassa! Ha esetleg mégis megtörtént a csalás, az érintett tegyen mielőbb feljelentést a rendőrségen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!