Somlójenő

2011.07.14. 17:00

A híres somlai

A Somló Hangja a bor és a népzene fesztiválja.

Czeidli József

A hétvégi rendezvény jó alkalom arra, hogy a dobai kastélyparkban a hegy bortermelői is kínálhassák kiváló boraikat.  - A somlai bor legenda vagy valóság? Igaz-e ,hogy a fenséges ital - a "nászéjszakák" bora - valóban a legjobb a világon? Ízlésen vitatkozni nehéz.
Ha találkozunk valakivel, aki mást vall, hagyjuk rá. Jobb a békesség! Mi azonban,akik a hegy tüzes borát ismerjük, hisszük, hogy a világon párja nincs. - Pápai Lajos - 1847-ben íródott versében - így ajánlja Somló híres nedűjét: "Kívánom, hogy a hegy nedvét/Éjszak,nyugat esmérje!/Seres pincéik ezután mind/Ezzel legyenek telve!/Az Indus király népével/S a törökök muftija/Nagy Allahjára köszöntve/Csak a somlait igya!"  - Somló szőlőit még a hegy közel-távoli vidékén több helyütt élt rómaiak telepíthették.

 

 

A legrégebbi fennmaradt oklevél 1211-ből való,amely megemlíti /Somló/ - Szőlős / Scevleus/ nevét. - Állítólag Szent István által alapított tornai /somlóvásárhelyi/ kolostor apácái is eredményesen művelték itt a szőlőt, amely azonban a tatárjárás idején nagy károkat szenvedett és kipusztult. IV. Béla Moreából hozatott szőlővesszőket,amelyekből bizonyára Somlón is telepítettek. - A somlai bor hírneve már 1526 előtt szárnyra kelt.Első irodalmi említése W. Laziustól, a XVI. században élt bécsi származású katonaorvostól való.

Kitűnő hírnevét igazolhatja az is, hogy pl. Zircen 1742-ig nem volt patika és addig a betegeket csak somlai borral gyógyították. Talán ebből az időből származik ez a közmondás is: "A somlai bor tej az öregeknek,méreg a gyerekeknek." - A szőlőművelés igazán csak a XIX. század elején lendült fel. Ezek után nem csodálkozhatunk, ha rajongói is voltak a somlai bornak, mint Mátyás király, Kinizsi Pál, Bakócz Tamás, Vak Bottyán, Széchenyi István, Vörösmarty Mihály, Kisfaludy Sándor és Károly, Berzsenyi Dániel, Mikszáth Kálmán és nagyjaink végtelen sora. - Stílusosan Szép Ábrahám versével invitálhatjuk a fesztiválra a Somló szerelmeseit: "Óceán közepében/Égig emelt fővel állasz/E pannóniai Tempében,/Somló, hazánk, s Veszprém megye/Nagy emléke, nektárhegye...." 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!