Somlószőlős

2017.03.26. 13:14

Harmonikus együttműködés a térség gazdasági és társadalmi fejlődése érekében

Somlószőlős - Az élet, a halál és egymás tiszteletére hívta fel a figyelmet Varga Csaba, a Bakony-Kristályvölgy Szeretetfalvak program vezetője.

Penk Tímea

Atlantisz utolsó korszakából származó, legalább tizenháromezer éves etikai kódex elveit ismertette a programvezető a kistérség polgármestereinek, hiszen közöttük is csak úgy lehet harmonikus az együttműködés, ha közös értékrend és azonos közösségi etika mentén dolgoznak a térség gazdasági és társadalmi fejlődése érdekében.

- Az etikai kódex arra hívja fel a figyelmet, hogy tiszteljük az életet, a halált, a hangot, mely a sorsunkat súgja. Egyenrangú partnerként tiszteljük embertársainkat, tiszteljük a hitet, a földet, az eget; mellőzzük a lustaságot, az önzést és az aljasságot, valamint soha ne mások ellenében épüljünk, hanem mindig csak magunknál akarjunk többek lenni. Összefoglalva elmondhatjuk, hogy ha a törvényt tisztelve, a szeretet útján járva, a kegyelmet befogadva éljük az életünket a teremtő akaratának engedelmeskedve, akkor megteremthetjük szűkebb és tágabb környezetünk jólétét - mondta Varga Csaba, aki az 1990-es évek óta foglalkozik településfejlesztési stratégiák kidolgozásával és megvalósításával. A szociológus-filozófus végzettségű programvezető úgy gondolja, hogy az atlantiszi kódex világosan leírja a legfontosabb életnormákat, és ezeket betartva tud csak fennmaradni és biztonságban élni egy közösség. A Szeretetfalvak résztvevői hangsúlyozták, hogy a kulturáltabb környezet kialakításáért mindannyiuknak meg kell dolgozni.

Fotó: Penk Tímea

Az összejövetelen megvitatták a tervezett pályázatokat. Nagy Gábor előadást tartott a Bakony-Kristályvölgy szakrális földrajzáról, Bircsák Tibor a kérdőíves felmérésekről és a Kristályvölgy Felnőttképzési Egyetem alapozó képzéséről számolt be. A családi kiskertek, közösségi és gyümölcsös kertek létrehozását és aktuális teendőit Szánthó Attila mutatta be. A somlói csend program tervéről a veszprémi vendég, Poller Imre beszélt, a Kristályvölgy Videóstúdió terveit Juhász Zoltán mutatta be.

A programvezető elkészítette a Falumag közösség elnevezésű programot, amelynek tagjai az elkötelezett, értékorientált, cselekvőképes helyi polgárok, akik szervezői és szellemi vezetői az adott társadalom- és közösségfejlesztéseknek, vagy éppen a családok együttműködését szervező önkéntesek.

- Az értékvesztett, negatív érzésekkel átszőtt csoportokban erősíteni kívánjuk a közösségi etikát, életre keltve az ősi erényeket, mint például a feltétel nélküli elfogadás és szeretet, a bizalom, az együttérzés, a megbocsátás boldogsága - sorolta Varga Csaba, aki a programban résztvevő településeken életgyakorlattá kívánja tenni a tudatos teremtést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!