Somlóvásárhely

2015.07.21. 18:50

A kistérségben élők egészségtudatosságának növelése a cél

Somlóvásárhely - A kistérségben élők egészségtudatosságát kell elsősorban növelni a községben működő egészségfejlesztési irodának - hangsúlyozta Kovács Zoltán államtitkár, országgyűlési képviselő a Somló-környéki Többcélú Kistérségi Társulás kétéves programjának a zárórendezvényén.

Mayer Balázs

A projekt befejezése után is tovább működik az egészségfejlesztési iroda - emelte ki Burján Ernő, a társulás elnöke. Kovács Zoltán elmondta, hogy kistelepülésen ritka az olyan szintű egészségfejlesztés, mint ami a Somló mellett megvalósult. Az államtitkár külön köszönetét fejezte ki, a program elindítójának, Ékes József volt országgyűlési képviselőnek. A közel két évvel ezelőtt indult projekt költsége meghaladta a 122 millió forintot. A szűrővizsgálatokon a kistérségben több mint 3500-an vettek részt. Az országban 59 egészségfejlesztési iroda működik, amelybe 130 ezer ember kapcsolódott be.

- Igyekszünk a kistérségben élők közelébe vinni az egészségnevelő és -fejlesztő rendezvényeket, hogy azokon a helyi emberek beutaló és várakozás nélkül vehessenek részt - mondta Kovács Zoltán, majd az irodák bővítésének terveiről számolt be.

Gaál Edit EFI-vezető, Kovács Zoltán államtitkár, országgyűlési képviselő, Burján Ernő, a Somló-környéki Többcélú Kistérségi Társulás elnöke, Sayour Amer kardiológus, szakmai vezető. Fotó: Györkös József

Gaál Edit, az egészségfejlesztési iroda vezetője ismertette a helyi programokat. A prevenciós, szív- és érrendszeri szűrések, dietetikai, pszichológiai, testmozgás és addiktológiai tanácsadások és életmódváltó foglalkozások, illetve a települési egészségnapok és egyéb rendezvények igen népszerűek voltak.

Sayour Amer belgyógyász, kardiológus, a program szakmai vezetőjeként a beszámolójában kiemelte, hogy a gyógyuláshoz nemcsak orvosra van szükség, hanem nélkülözhetetlen a beteg és a környezet hozzájárulása is.

- Fel kell hívni az emberek figyelmét a dohányzás, az alkohol, a drog és az elhízás egészségromboló hatásaira, és meg kell értetni velük, hogy életmódváltással elkerülhetők a betegségek - hangsúlyozta a szakmai vezető.

Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke lapunknak elmondta, hogy az egészséges étkezésen kívül odafigyel a mozgásra is, reggelente úszni jár. Bereczky Nóra, a Devecseri Járási Hivatal vezetője arról számolt be, hogy mivel kevés ideje van a testmozgásra, inkább a táplálkozásra figyel. Bakos András rendőr alezredes, a Devecseri Rendőrőrs parancsnoka fontosnak tartja a megfelelő fizikai erőnlétet. Leginkább kerékpározásra, túrázásra, néha konditermi edzésre szakít időt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!