Sport

2009.02.13. 03:29

Erősnek kell lenni - BL-mérkőzés előtt a Veszprém

<b>Veszprém</b> - Sem tapasztalat, sem megfelelő recept nincs egy ilyen szituációra - mondta <em>Mocsai Lajos</em>. A veszprémiek edzője nagyon nehéz helyzetben van, a klub három játékosával történt tragédia után az év egyik legfontosabb mérkőzésére kell felkészítenie csapatát.

Horváth Gábor

A vasárnap hajnalban történtek még nagyon sokáig meghatározzák a veszprémi egyesület mindennapjait, az első időszakban pedig rendkívül komoly, szinte emberfeletti próbán mennek át a játékosok és az edzők, akikre külön teher is hárul.

A Marian Cozma meggyilkolását, illetve Zarko Sesum és Ivan Pesic súlyos megsebesítését követő napokban edzésbe álltak az MKB Veszprém KC kézilabdázói. 

Az egyesületnél a hét legelején úgy döntöttek, hogy nem halasztják el a február 15-ére kiírt, Ademar León elleni Bajnokok Ligája-rangadót, inkább a közös munkába temetkezve próbálják meg feldolgozni a társakkal történteket. 

Ez persze nem könnyű, a játékosok közül többen a helyszínen élték át a szörnyű eseményeket, és a nagyon lassan múló sokkhatás még bármikor a felszínre kerülhet. A csapat a Veszprém Arénában kedden búcsúzott el Marian Cozmától, ma pedig a román beállós temetésére utazik Bukarestbe.

Ilyen helyzetben kell most teljesíteniük az edzőknek. 

- Ezek a napok most nem a szakmáról szólnak, hanem arról, hogy fel tudjuk-e hozni abból a lelki sérülésből a csapatot, amelynek feldolgozása a pszichológusok szerint legalább fél, háromnegyed évet vesz igénybe - nyilatkozta a Naplónak Mocsai Lajos

A megyeszékhely kézilabda-együttesének szakvezetője megjegyezte: amolyan különleges krízismenedzsmentet tartanak most a klubnál, amelynek az a feladata, hogy javítson a kedven és a koncentráltságon. Naponta egy óra koncentrált, tervezett munkával zajlik, a másik edzést pedig arra használják fel, hogy eltereljék kicsit a figyelmet.

- A temetés komoly próba lesz. Nagyon sokat dolgozunk azért, hogy a játékosok egy mindannyiuk számára különleges helyzetben is képesek legyenek helytállni a világ egyik legjobb csapata ellen. 

Sem tapasztalat, sem megfelelő recept nincs. Csakis nagy belső erővel és óriási elszántsággal lehet megoldani ezt a szituációt. Hullámoznak az érzelmek, az indulatok, az edzőnek most erősnek kell lennie, fontos, hogy nyugalmat sugározzunk. 

Ha lassan is, de már van előrelépés - mondta a szakvezető, hozzátéve: természetesen őket is kifacsarja ez az állapot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!