Sport

2009.12.29. 13:37

Balatonfüredi KC: Már a hetedikek

Balatonfüred - Sérülésekkel, nem várt döntetlenekkel kezdődött az idény, aztán lassan kezdett magához térni a csapat, s egyre meggyőzőbb lett a társaság teljesítménye. Az őszi idény zárultával végül a hetedik helyen várhatja a tavaszi folytatást a Balatonfüredi KSE férfi kézilabda együttese.

B. Virág Rita

A tavalyi évet sikeresen megúsztuk sérülések nélkül, az idén viszont sokként ért minket, amikor három meghatározó emberünk, a csapatkapitány Pásztor István, Kovács György és Frey János is egyszerre dőlt ki a sorból.

Ez gyakorlatilag meghatározta a bajnoki rajtunk, ami meglehetősen gyengére sikeredett, hiszen a Gyöngyös és a Mezőkövesd ellen is csupán ikszeltünk itthon, valamint kikaptunk a Csurgótól, s idegenben sem nyújtottuk azt, amit korábban megszokhattak tőlünk - kezdte Velky Mihály, a BKSE szakvezetője.

A Balatonfüred az első négy fordulóban, a szlovák Tatran Presov elleni mérkőzést nem számítva, mindössze két ponttal a táblázat utolsó előtti helyén szerénykedett. Aztán végre megtört a jég, s a balatoniak a PLER KC otthonában megszerezték első győzelmüket (21:23). Utána jött az ominózus Ferencváros elleni győzelem, ám annak eredményét végül anulálták.

Tatabányán pontot érdemelt volna a gárda, mindössze egyetlen góllal maradt alul a bronzra hajtó alakulat otthonában (23:22), majd nyert Debrecenben (24:29) és Gyöngyösön (21:26), szoros meccsen kikapott Csurgón (29:26) és két hazai győzelemmel zárta az évet a Kecskeméttel (27:25) és a Ferencvárossal (26:24) szemben. Így öt sikerrel, két döntetlennel és hét vereséggel sikerült a célkitűzéseknek megfelelően, a legjobb nyolcba kerülni. Most a BKSE a hetedik helyen áll 12 ponttal.

- Úgy érzem, vannak még tartalékaink, hiszen többen, az említett sérülések miatt is, még nem érték el igazi formájukat - hangsúlyozta Velky Mihály. - A tavasszal több poszton is javulásra számítok.

Az edző szerint a két szélső, térdműtéten átesett Pásztor István és az idényben szinte végig kisebb-nagyobb sérüléssel bajlódó Tombor Csaba nyújtotta a legkiemelkedőbb teljesítményt. A jobbátlövő Bakos Dávidról úgy vélekedett, miután november közepéig őt is sérülések hátráltatták, a debreceni meccsre összekapta magát és azóta meghatározó játékossá nőtte ki magát.

A beállósok egymást váltva dőltek ki a sorból: előbb Kovács György esett át szívkatéterezésen, majd Horváth Roland bokája fordult ki. Mindkettőjüknek utol kell még érni magukat. Szöllősi Bencéről Velky edző úgy vélekedett, önbizalom nélkül érkezett, fokozatosan lendült játékba és a védelem egyik fontos alappillére lett, emellett támadásban is egyre több feladatot lehet rábízni.

Salamon Ádám ugyenezen a poszton szerepel, s vele kapcsolatban is úgy látta a szakvezető, hogy még nem teljesedett ki a tudása, ám egyre megbízhatóbb és kiegyensúlyozottabb. Kis Ákos a védekező, Frey János a támadó szekció egyik kulcsfigurája.

A kapusok közül Szathmári János kapott több lehetőséget, miután Szabó Imre sérülés miatt kiesett és várhatóan csak márciusban léphet újra pályára. A fiatalok közül Németh László, Heiczinger Zsolt, Lelkes Gábor és Szász Gergő kapott rendszeresen lehetőséget.

- A tavasszal négy hazai derbi vár ránk, amelyek közül legalább hármat illene két ponttal zárni. Bízom benne, hogy idegenben is számíthatok majd egy-két bravúrra és akkor az alapszakaszt a nyolc között zárhatjuk. A felkészülést a február első hétvégéjén rajtoló tavaszi idényre január 6-án kezdjük.

*

A füredi őszi szereplés statisztikái

A BKSE férfi kézilabdázói eddig 12 pontot gyűjtöttek, a Presov elleni meccseket is beleszámítva 411 gólt lőttek és 451-t kaptak. A házi góllövőlistát Tombor Csaba vezeti 15 mérkőzésen szerzett 90 találatával, amivel a ligában a nyolcadik, míg Pásztor István 13 meccsen 71 gólt ért el és ezzel tizenhatodik a listán.

Előbbi gólátlaga 6,0, utóbbié pedig 5,46. A hétmétereseket Tombor 78 százalékkal értékesítette, Frey János 76-tal. A sportszerűségi listán az NB I mezőnyét tekintve Kis Ákos 19 két perccel és két pirossal negyedik, Horváth Roland tizenegyedik 15 két perccel.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!