Sport

2010.03.17. 20:32

Évi háromszáz meccses játék

Veszprém - Már csak hetet kell aludni, és a veszprémi aréna légterét repülni tudó sportemberek töltik meg, hiszen a Harlem Globetrotters játékosai olyasmire is képesek, amilyet ember el sem tud képzelni.

zaol.hu

A csapattal kapcsolatban  egyik állandó kérdés, hogy ki is az a kék földgömbfejű figura, aki szintén állandó szereplője a világjárók műsorának. Nos, Globie évtizedekkel ezelőtt megjelent az egyik meccset megelőzően, és a nézők azt hitték, ő a Globetrotters kabalája. A társulat vezetői pedig azonnal döntöttek: azóta Globie és a harlemi együttes elválaszthatatlanok. A csapat és a szimbolikus figura együtt harcolnak a faji, kulturális és etnikai ellentétek ellen, miközben hirdetik a béke, tolerancia, békés egymás mellett élés gondolatát.

Az amerikai közösség több olyan kosárlabdázóval is együtt dolgozott már, akik később legendás képviselői lettek az eszméknek és a sportágnak, illetve a Harlem Globetrotters ideológiának.

Közéjük tartozik Wilt Chamberlain, aki 1958-ban ebben az alakulatban kezdett el játszani, majd az NBA-hez igazolt. Forradalmi jelentőségét bizonyítja, hogy miatta módosítottak nem egy szabályt a kosárlabdában (szélesítették a pályát, illetve a hárompontos dobások szerepének növelése is neki köszönhető). A nagyszerű játékos 1999-ben, 63 évesen halt meg. Ő volt az első, akinek 13-as számú mezét bevonták.

Hasonló megtiszteltetés érte Marques Haynes-t is. A labdapattogtatás és pörgetés nagymestere a hetvenes években vándorolt a Harlemmel, hat kontinens száztíz országában zavarta tökéletesen össze az ellenfeleket kiismerhetetlen trükkjeivel.

Március 24-én a veszprémi arénában tehát minden néző  meggyőződhet arról, hogy a Harlem Globetrotters körüli legendák közül valamennyi tökéletesen igaz: amit ezek a fiúk tudnak kosárlabdából, show-ból, cirkuszból, előadásból, azt senki más nem tudja a világon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!