Sport

2010.07.28. 17:09

Irány Szingapúr - Először rendezik meg a fiatalok olimpiáját

Veszprém - Kiemelkedő eredményeket elért ifjú sportolókat köszöntött szerdán a város polgármestere.

Novothny Ottó

A városháza különtermében Debreczenyi János, Veszprém első embere előbb köszöntötte a négy fiatalt, majd hosszasan elbeszélgetett velük.

Hudi Ákos, a VEDAC kalapácsvetője a napokban megszerzett korosztályos világbajnoki ezüstérme okán volt vendég, míg Fertig Fruzsina, Töreky Balázs és Németh Zsanett az augusztus közepén megrendezendő szingapúri ifjúsági olimpia (YOG) magyar csapatának veszprémi tagjai lesznek. Nekik ebből az alkalomból gratulált a polgármester, illetve faggatta őket sikereikről.

A három tehetséges fiatal közül előbbi kettő szintén kalapácsvető (klubjuk VEDAC, Fruzsina a közgazdasági szakiskolában, Balázs a Lovassy gimnáziumban tanul), akiket edzőjük, Zentai Tibor is elkísér az ázsiai városállamba. Zsanett már Budapestre költözött, de még korábbi klubjának, a Veszprémi Dózsának szállítja a sikereket, ahol egyébként Nagy Lajos és Nesó Sándor irányításával készült évekig.

Az ifjúsági olimpia ötletét a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke (NOB), Jacques Rogge vetette fel 2001-ben. A megvalósításra 2010-ig kellett várni, augusztus 14. és 26. között Szingapúr lesz az első ilyen rendezvény házigazdája.

A NOB döntésének értelmében a nyári játékokon 3500, a télin (az ausztriai Innsbruck városában lesz az első, 2012-ben) 970 sportoló állhat majd rajthoz, természetesen kizárólag az ötkarikás játékok műsorán szereplő sportágakban.

Szingapúrban huszonhat sportág képviselői küzdenek majd egymással, érdekesség, hogy egy nemzetnek legalább négy fiatalt kell neveznie.

A sportesemény célja, hogy erősítse az olimpiai eszmét, vonzerőt jelentsen a tehetséges fiatalok részére, illetve értékes életformát ajánljon számukra. A fiatalok olimpiáján 14-18 év közötti kimagasló teljesítményt nyújtó sportolók indulhatnak.

Érdekesség, hogy a magyar csapatban helyet kapott a Balatonfürdi Yacht Club színeiben vitorlázó Bathó Péter is (a veszprémi Lovassy gimnázium diákja 16 esztendős), aki edzőjével, Sigmond Andrással utazik Szingapúrba. Szintén ott lesz a BMX-esek edzőjeként a veszprémi Borbély Ferenc is.

Szingapúr a világ egyik leggyorsabban fejlődő városállama Ázsia dél-keleti részén.

A szigorú törvényeknek köszönhető, hogy itt a világon a legkevesebb a bűntény. A 692 négyzetkilométeren elterülő államban négy és fél millióan élnek.

Hivatalos nyelv az angol, a mandarin, a maláj és a tamil.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!