Sport

2011.01.28. 20:21

Az elmúlt év ifjúsági atlétájának választották

Veszprém - A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) az elmúlt év ifjúsági atlétájának választotta meg a veszprémiek kiváló kalapácsvetőjét, Töreky Balázst.

B. Virág Rita

Alig négy éve ismerkedett meg a kalapácsvetéssel Töreky Balázs. Egyik osztálytársa beszélte rá, próbálják ki a dobóatlétikát, ami jobb időtöltésnek ígérkezett számukra, mint a foci. A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Clubnál (VEDAC) a dobó szakág jelenlegi vezetője, Zentai Tibor vette szárnyai alá, és az edző legnagyobb örömére hamar kiderült: tehetséges, jó képességekkel megáldott sportoló került a kezei alá.

- Bevallom, mielőtt elkezdtem volna az edzéseket, fogalmam sem volt, milyen óriási kalapácsvető-hagyományokkal rendelkezik a veszprémi atlétika. Persze bepótoltam a hiányosságokat - mesélte a Lovassy gimnázium matematika tagozatos diákja.

A heti hat edzést végző Töreky Balázs az előző évben élete egyik legnagyobb kalandját élte át, amikor részt vett az első ifjúsági olimpián Szingapúrban, ahol ráadásként bronzérmet szerzett.

- Új földrészt, számunkra ismeretlen kultúrát, fantasztikus környezetet fedezhettünk fel. Azt is elmondhatom, a magyar csapat igazán összerázódott, nagyon jó társaság alakult ki, ahol remek sportolókat ismerhettem meg. Például a mai napig jó barátságot ápolok Tótka Sándor kajak-kenussal is.

Balázs jelenleg Dél-Afrikában edzőtáborozik Zentai Tibor szakvezetővel és csoporttársaival. Az elutazása előtt elmondta, nehéz alapozásra számít, mert idén is rengeteg teendője, feladata lesz, és a különböző versenyeken mindenképpen szeretne tisztességgel helytállni.

- Az, hogy az év atlétájának választottak, óriási öröm volt számomra. Az atlétabálon vehettem át - a legjobb felnőttekkel egyetemben - a díjat edzőmmel együtt. Ez a siker még inkább arra ösztönöz, hogy jól kell teljesítenem mindenütt, hiszen az elismerés erre is kötelez. Az idényt a téli országos dobóbajnoksággal kezdem, de az év megméretése számomra a tallinni junior Európa-bajnokság lesz. Persze nagyon fontos a korosztályos és a felnőtt-ob is, mindkettőn célom, hogy legalább az egyéni legjobb eredményemet megdobjam.

Balázs 2010-ben még ifiként, idén viszont már juniorként versenyez, ami azt jelenti, hogy az eddig használt öt kilogrammos kalapácsot kötelező hatkilósra lecserélnie.

Egyéni rekordja ötkilós szerrel 75,26 méter, míg a hatossal már 66,23 méterre repítette el a kalapácsot.

- A junior Eb-n mindenképpen szeretnék döntőbe és ott a legjobb nyolc közé jutni. Nem lesz könnyű dolgom, ugyanis a mezőny egészét tekintve a legjobbak mind 1992-es születésűek, vagyis egy évvel idősebbek nálam. Az egy év különbség óriási fórt jelent számukra, azonban mindent megteszek majd, hogy ezt a  differenciát a lehető legkisebbre zsugorítsam.

 

A VEDAC dobó szakága az elmúlt időszakban rengeteget fejlődött, a második legtöbb pontot hozta tavaly az egyesületnek. Zentai Tibor és segítői tehetséges, szépreményű kalapácsvető-társaságot verbuvált össze. Az egyik húzóember mindenképpen a junior világbajnoki ezüstérmes Hudi Ákos. Szólnunk kell még Töreky Balázs kortársáról, Árvai Krisztiánról, a serdülők nem hivatalos világcsúcstartójáról, Pásztor Bencéről, illetve a lányok közül Fertig Fruzsináról is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!