Sport

2011.01.03. 13:51

Élő bábuk játéka - A sakk az ellenfél tiszteletére tanít

Tapolca - Második alkalommal rendezték meg az év végi sakk gálát, ahol élő bábukkal is játszottak neves mesterek.

Tóth B. Zsuzsa

A rendezvénycsarnokban a szombathelyi egyesület versenyzői voltak a vendégek Gergácz Balázs mesterrel az élen. Ottani, celldömölki és sárvári sakkozó diákok találkoztak a tapolcai utánpótlással.

Először sor- és ügyességi versenyeken mérettek meg az utánpótlás növendékek, akik az óvodástól a középiskolásig minden korosztályt képviseltek. Azt követően Paréj József tapolcai szakosztályvezető kommentárja mellett Párkányi Attila nemzetközi mester és Zsiray Ferenc játszott egy partit, majd a bábuknak öltözött gyerekek is szerepet kaptak.

Istvándi Lajos nemzetközi sakkmester és Horváth Ádám sakknagymester játszott le egy 1960-as Letelier-Fischer mérkőzést. Majd a visszavágót ahogy tavaly, idén is a nemzetközi nagymester, kétszeres olimpiai bajnok, tapolcai születésű Mádl Ildikó vívta Császár László polgármester ellen.

Ildikó lapunk kérdésére válaszolva elmondta, hogy ő választotta az egykori Letelier Martner Rene-Fischer Robert James mérkőzést. A választás során különféle kritériumokra ügyelt, például hogy ne legyen túl hosszú, de annál szebb a mérkőzés, amelyet egykor ismert sportolók játszottak le. Fontos volt számára, hogy a gyerekek kedvéért viszonylag sok szereplőnek legyen dolga. Így 23 lépésben zajlott a látványos visszavágó, amely egyébként Ildikó szerint akár hatvan-hetven lépéses is lehetett volna, ha anno nem két profi játszik a táblán.

- Szép volt, mert a végén a sötét feláldozza a királynőt, ha pedig az ellenfél azt elfogadja, akkor egy lépésből mattot kap. A vezéráldozat pedig mindig szép - magyarázta Ildikó, aki ma is tanít Zalaegerszegen és Bakon. Amellett versenyez, olyankor családja a televízió előtt ül és követi az állást. Két lánya közül a kisebbik érdeklődik a sakk iránt, de egyelőre nem úgy tűnik, hogy versenyzőnek készülne és ezt szülei nem is bánják. Ildikó idő hiányában ma már csak ritkán találkozik a tapolcai rokonokkal, ismerősökkel, de a kapcsolatok nem szakadtak meg. A nagymester véleménye, hogy a mai sakk életben, a sportág megszerettetésében nagy szerepet játszik a számítógép. Kinyílt így a világ, nyomon lehet követni élőben a versenyeket. Gyerekek és idősek egyaránt a gép elé ülnek, ha egy jelentős versenyt rendeznek a világ bármely pontján. Amellett sok esetben a gyerekek szerettetik meg a sportágat szüleikkel.

- Sajnos, ma már nincs olyan állami támogatás, mint régen volt. Annak idején minket az edzők vittek a versenyekre, most a szülőknek kell áldozniuk, hogy a gyerekek versenyezhessenek. Szerencsére ők meg is teszik ezt és a fiatalok mindenütt ott vannak, érmeket szereznek. Ez jó, mert a sakk segít az összpontosításban, koncentrációban, előrelátásban. Sportszerű viselkedésre, az ellenfél tiszteletére és a vesztésre is megtanít. Én ma is mindent a sakkból merítek, tudom, hogy az élet pofonain túl kell lépni - mondta Mádl Ildikó, aki a sakkozás mellett az erőnlétére, a fizikai felkészülésre is ügyel. Főleg az olimpiák előtt edz, előveszi a szobabiciklit.

 

Örülök, hogy sikerült hagyományt teremteni az év végi sakk gálából - mondta a  polgármester. - Hogy nem csak sikeres sakkozók vannak Tapolcán, hanem olyan agilis emberek is dolgoznak a szakosztályban, akik ilyen találkozókat szerveznek. Nagy élményt jelent neves mesterek között játszani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!