Sport

2012.01.21. 06:59

Gádorfalvi Áron inkább már a part felé kacsingat

Balatonfüred - Egyre többször gondolkodik el azon, meddig csinálja, meddig bírja még. Beutazta már az egész világot, s most ötödik olimpiájára készül. Azonban a parton ott várja a család, a kiszámíthatóság, a biztonság, míg a vizen, a szörfön minden bizonytalan.

B. Virág Rita

A Balatonfüredi Yacht Club (BYC) szörföse, Gádorfalvi Áron a legutóbbi perthi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon szerzett kvótát Londonra.

Nem csinál nagy ügyet a dologból, hiszen az elmúlt húsz évben nem rendeztek nélküle ötkarikás játékokat.

Persze roppant boldog, ám ugyanakkor szavai arról árul-kodnak, az élet megmutatta számára egy másik oldalát is, ami épp úgy csábítja, vonzza, mint a víz, a versenyek, a napfény és a tenger.

- Peking után (itt a 19. helyet szerezte meg - a szerk.) két évre abbahagytam, de akkor valami még visszahúzott. Elhatároztam, hogy Londonra még felkészülök. Ám azt is leszögeztem magamban, a családom, a feleségem és a most másfél éves kislányom ahova csak lehet, elkísér. Különben nélkülük nem vállaltam volna. Így valahogy elviselhető a sok-sok verseny és edzőtábor. Őszintén szólva azonban azt sem bánnám, ha teljesen megváltozna az életem és másfelé indulnék el - mondta el a 34 esztendős sportoló.

Firtattam, a kétéves szünet után mi húzta vissza, Áron kissé keserű választ adott a kérdésre.

- Mondhatnám, hogy a bizonyítási vágy, de ez nem lenne teljesen igaz. Félek, az igazán nagy eredmény örökre bennem marad. Persze sokan azzal vigasztalnak, hogy nekünk nincs tengerünk, nálunk nincsenek olyan körülmények, mint a rivális nemzeteknél. De ne feledjük el, Sydneyben osztrák szörfös nyert és tudtommal Ausztriának sincs tengere. Sajnos, ebben a sportban minden a pénzről, az anyagiakról szól. A hétköznapi ember nem értékeli a helyezéseket, mert el vagyunk kényeztetve, az elmúlt évtizedekben túl jók voltunk a sportpályákon. Jelenleg a balatonfüredi klubnál mindent elkövetnek annak érdekében, hogy kiemelkedően szerepeljek Londonban és úgy érzem, ezt a kiemelt törődést meg kell hálálnom.

A kétdiplomás Áron arról is beszélt, a sport mellett a tanulást is mindig  nagyon fontosnak tartotta, ám a diplomák megszerzése után a család lépett az első helyre.

- Néha azt hiszem, minden úgy jó, ahogy van, de néha meg minden a visszájára fordul. Sokat gondolkodom a jövőnkön. Minden verseny, edzőtábor, a felkészülés az anyagiakon múlik, ezért sokszor bizonytalan körülöttem minden. Pedig nagyon vágyom a kiszámíthatóságra, a biztonságra - jelentette ki a szörfös.

Aztán azt is hozzátette, ha találna egy megfelelő szponzort, aki mögötte áll és nyugodt körülményeket teremtene, akkor talán a riói olimpiáig kitartana.

- Dél-Amerika eddig kimaradt az életemből, pedig rengeteg helyen jártam már. Talán ezért kissé izgat Rio. De, ha nem sikerül odáig kihúznom, akkor sincs semmi baj. Biztos vagyok benne, hogy ott is ugyanolyanok a hullámok, ott is ugyanúgy fúj a szél, süt a nap, mint másutt.

Beszélgettünk még az ellenfelekről is, akik bizony itthon nemigen tudják megszorongatni. Emiatt pedig évről évre nehezebben vág neki az idénynek, az erőpróbáknak, mentálisan egyre kevesebb inspirációt kap.

- Akad egy-két ügyes fiatal, de mikor érnek utol? Ha majd bottal járok? - tette fel kissé cinikusan a költői kérdést.

- Félreértés ne essék, egyértelműen nekem is az volna a legjobb, ha lennének igazi vetélytársaim - zárta a beszélgetést.

Aztán megegyeztünk, addig marad a vívódás a part és a víz között.

 

Számtalan sportot kipróbált már

A 34 esztendős Gádorfalvi Áron korábban versenyszerűen úszott, öttusázott és a tájfutással is évekig szoros barátságot kötött. Versenyszerűen 12 éves kora óta szörfözik. Az elmúlt két évtizedben hazai vizeken verhetetlen szörfös, összesen 19-szeres magyar bajnok. Eddigi legjobb világranglista-helyezését 2008-ban érte el, akkor a 16. helyen jegyezték. Három Világkupát is nyert már pályafutása során: 1999-ben a Fertő tavon, 2005-ben Sydneyben, majd 2007-ben a Garda-tavon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!