Sport

2012.08.27. 13:14

Tájkerékpáros Világbajnokság: Sikeres rendezés, vegyes eredmények

Veszprém - A hétvégén véget ért a megyénk több településén zajló hatnapos felnőtt, junior és szenior Tájkerékpáros Világbajnokság.

Szabó Zsuzsanna

A nemzetközi kerékpáros versenynek Veszprém mellett Öskü, Balatonalmádi és Nagyvázsony adott otthont.

A világ legjobb tájkerékpárosait felvonultató nemzetközi bajnokság egyben junior VB és Szenior Mesterek Kupája is volt, így rekordszámú résztvevő, összesen harmincegy ország négyszáznyolcvan versenyzője állt rajthoz.

A tájbringások összesen négy számban, sprint, közép-, és hosszútávon, valamint váltóban indultak. A világbajnokság legsikeresebb magyar versenyzője Cseh Veronika lett, aki hosszú távon, sprintben és középtávon is aranyérmet szerzett.

A versenyközpontként is funkcionáló Veszprémet a nagy esélyekkel nyeregbe pattanó Horváth Marcell, testvére Gergő, Bedő Csaba és Németh Bence képviselte. Mind a négy versenyző a Veszprémi Kerékpáros Egyesület (VKSE) tagja. Közülük Horváth Marcell már az első napon szép eredményt ért el. A junior fiúk kategóriájában második lett a nemzetközi favorit, Griogory Medvegyev mögött. Ugyanitt testvére, Gergő a huszonnyolcadik lett, míg Németh Bence a negyvenkettedik helyen zárt. Ezen kívül Marcellnek a junior férfi középtáv kategóriában a negyedik helyet sikerült megszereznie egy cseh, észt és orosz versenyző mögött. A többi helyi közül Bedő Csaba ugyanitt a huszonegyedik, Horváth Gergő a harminchetedik, míg Németh Bence a negyvennyolcadik helyen ért célba.

Szerencsétlenül alakultak viszont az Öskü melletti terepen zajló pénteki váltó futamok. A csapatokat 3-3 fő alkotta, a veszprémi junior versenyzők közül ketten-ketten két váltóban indultak. Sajnos egy defektnek és az azt követő súlyos technikai hibának köszönhetően mindkét váltónk kiesett, a versenyt nem tudták befejezni, így a dobogóra várt fiúk eredmény nélkül zártak.

A szombati döntőn a veszprémi juniorok közül Bedő Csaba a nyolcadik, Horváth Marcell a tizedik, Horváth Gergő a negyvenkettedik, Németh Bence pedig az ötvenegyedik helyen ért célba.


Versenyzők elismerése a rendezőknek

Mets Miklós, a szervezőbizottság elnöke elmondta, a résztvevők az utóbbi évek legélvezetesebb versenyének tartották a veszprémit, mivel egyrészt különleges helyszíneken katonai gyakorlópályán, NATO-lőtéren, a Balaton-felvidéken, városokban zajlott, másrészt a szervezők különleges feladatot is kitaláltak, a szokásostól eltérően ezúttal domborzatolvasással is kellett ellenőrzőpontot keresni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!