Sport

2012.11.04. 06:59

Tóth Lívia célja a válogatottság

Veszprém - Ugyan az idén az olimpiai kvalifikáció volt az elsődleges célja, ám egy váratlan sérülés miatt nem tudta kivívni a londoni szereplést. Ezek után Tóth Lívia a szentendrei mezei futó Európa-bajnokságon vigasztalódna, amelyre a november végi magyar bajnokságon szerezheti meg a kvótát.

Munkatársunktól

Tóth Lívia annak dacára is a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) egyik legsikeresebb futója, hogy az utóbbi esztendőkben páratlan sérüléshullám nehezítette a dolgát. Az idén az olimpiai kvalifikáció volt az elsődleges célja, s bár pompásan sikerült a tavaszi felkészülése, egy szerencsétlen mozdulat után könyökében elszakadtak a szalagok, így hetekig nem tudott tréningezni. Négy hétre rögzítették a sérült kezét, így próbált futni, de a nehéz sín miatt újabb problémái adódtak. Az elhúzódó felépülés után már nem maradt ideje az olimpiai szintet megfutni, így 3000 méter akadályon hiába szerzett magyar bajnoki címet nagy fölénnyel, végül nem utazhatott Londonba.

- Áprilisban kirobbanó formában voltam, úgy éreztem, könnyedén teljesítem majd a 9:48-as olimpiai „B” szintet, erre valóban reális esélyem lett volna, ám megint egy sérülés húzta keresztül a számításaim - kezdte Koós Hutás László tanítványa, aki idén 24. felnőtt egyéni magyar bajnoki címét szerezte meg, ami egyben a Koós-csoport 75. aranyérme volt.

- A kvalifikáció korai lezárása után inkább kisebb-nagyobb utcai versenyeken indultam, s a legtöbb helyen dobogóra állhattam. Úgy vélem, az idei szezonban a hazai rendezésű, szentendrei mezei futó Európa-bajnokság talán kárpótolhatna, most erre koncentrálok.

A 3000 méter akadályon háromszoros Európa Kupa győztes (Besztercebánya, Isztambul, Gavle) futónő hozzátette, november végén tartják meg a mezei futó országos bajnokságon, ahol harcba száll a válogatottságért. Az Eb előzetes nevezéseiről elmondta, Magyarország négy plusz két főt indít a felnőtt nők mezőnyében, így az ob-n a legjobb négy közé jutás biztosíthatja számára a részvételt.

A 32 éves atléta, aki a hosszabb távokkal is kacérkodik már, jövőre mindenképpen újra szeretne nagy világversenyen indulni: mielőbb igyekszik majd teljesíteni a világbajnoki szintet és a csapat Európa-bajnokságon (a korábbi Európa Kupán) is szeretne ott lenni. Hazai környezetben pedig az országos bajnoki cím megvédése lesz a feladata.
Lívia könyökével továbbra is gyógytornára jár Molnár Balázs terapeutához, s dr. Pintér László szakorvos is rendszeresen ellenőrzi a sérült testrész gyógyulását.

- Nagyon bízom benne, hogy mielőbb magam mögött tudhatom ezt a sérülést, és 2013-ban már csak a futásra koncentrálhatok. Nagyon szeretnék már egy olyan évet, amikor nem jön közbe semmi és nincs más dolgom, csak futni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!