Sport

2013.01.24. 11:33

Férfi kézilabda vb - Vereség Dánia ellen, nyolcadik hely

Hiába zárkózott fel a mérkőzés végére a magyar kézilabda-válogatott, Dánia összességében magabiztosan érvényesítette a papírformát a világbajnokság negyeddöntőjében.

MTI

Minden magyar kézilabdadrukker tudta, hogy szinte erőn felüli teljesítményre lesz szükség Dánia világbajnoki kiejtéséhez, a tavalyi Európa-bajnokságon aranyérmet szerző, az előző vébén ezüstérmes északiak abszolút favoritként várták a mieink elleni negyeddöntőt.

Az előzetes várakozások rögtön a mérkőzés elején beigazolódtak: a dánok lerohanták a magyar válogatottat, amely nem találta ellenszerét vetélytársa játékának. Ulrik Wilbek csapata 3:0-ás kezdés után 5:1-re, majd 13:5-re vezetett. Az első félidőben nem sikerült felzárkóznunk, szünet után viszont már egy sokkal jobb formában kézilabdázó magyar együttes futott ki a pályára.

A dán René Toft Hansen (b) próbálja megállítani Nagy Lászlót (j) a spanyolországi férfi kézilabda-világbajnokság negyeddöntőjében, a Dánia-Magyarország mérkőzésen a barcelonai Palau Sant Jordi sportcsarnokban 2013. január 11-én (MTI Fotó: Kovács Anikó)

A játékrészt remekül kezdő Mocsai-alakulat 4:1-es rohamot indított, majd 21:18-ra megközelítette ellenfelét. Ekkor még nem sikerült lőtávolba férkőzni, sőt, a dánok egy időkérés után ismét megléptek. Veszprémi főszerepléssel a hajrában ismét szorossá vált a csata: Nagy László remekelt és Császár Gábor értékesített hetesével 26:24-re módosult az állás. Nagy László egy gólra csökkentette a különbséget, azonban az északiak keze a végén sem remegett meg.

- Az első félidőben sajnos nem tudtuk azt a határozott, kemény játékot hozni, amit elvártunk maguktól. Sokat hibáztunk, és főleg a szélekről sok gólt kaptunk. Így aztán a folytatásban kevesebb cserével több rizikót kellett vállalnunk. Visszajöttünk a meccsbe, volt labdánk az egyenlítésre, de nem éltünk a lehetőséggel. Kettős érzés kavarog bennem, mert a második félidőben visszakapaszkodtunk, de végül kikaptunk - értékelt a találkozót követően Mocsai Lajos szövetségi kapitány, aki megjegyezte: büszke csapatára, amelynek nem sok hiányzott a bravúrhoz.

A magyar válogatott a világbajnokságon elérte előzetes hivatalos célkitűzését, a legjobb nyolc közé kerülést, a csapat épp a nyolcadik helyen végzett.

A többi negyeddöntő sem hozott meglepetést. A szlovének és a spanyolok is érvényesítették a papírformát, a francia-horvát, előzetesen 50-50 százalékos továbbjutási eséllyel tippelt csatából pedig utóbbiak léptek viszonylag simán tovább. Ezzel eldőlt, hogy az MKB Veszprém KC csapatának lesz játékosa a legjobb négy között, az elődöntőben Mirko Alilovic kapus képviseli a bakonyi klubszíneket.

Az elődöntőben pénteken Dánia Horvátországgal, Spanyolország pedig Szlovéniával találkozik. A bronzmérkőzést szombaton, a világbajnoki finálét pedig vasárnap rendezik meg.

Eredmények, Oroszország-Szlovénia 27:28, Spanyolország-Németorság 28:24, Franciaország-Horvátország 23:30.

Az elődöntőben, péntek 19.15: Spanyolország-Szlovénia, 21.30: Dánia-Horvátország.

Dánia-Magyaroroszág 28:26 (18:11).

Barcelona, 5000 néző. V.: Krstic, Ljubic (szlovénok).

Dánia: Landin - Lindberg 10, Söndergaard 3, Lauge, R. Toft 3, M. Hansen 2, Eggert 5. Csere: Green (kapus), Nielsen, Mölgaard 1, Nöddesbo 2, Spellerberg, Markussen 2.

Magyarország: Tatai - Harsányi G. 4 (2), Nagy L. 8, Császár 4 (3), Zubai, Putics, Iváncsik G. 1. Csere: Mikler (kapus), Nagy K. 4, Schuch, Szöllősi Sz. 1, Mocsai 2, Vadkerti A., Lékai 2, Krivokapic. Kiállítások: 6, ill. 12 perc. Hetesek: 4/3, ill. 7/5.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!