Sport

2013.02.13. 17:33

Nagy Tamás nem tervezte, hogy edző lesz

Sok név szóba került, amikor Vágó Attila utódjára tippeltek a szakemberek. A Veszprém FC kispadját végül Nagy Tamás kapta meg, akit ugyan nem emlegettek, de mindenki ismerte.

Novothny Ottó

Ebben persze semmi meglepő nincs, hiszen a 49 esztendős szakember csaknem kettőszázötven első osztályú mérkőzésen lépett pályára a Győr, a Zalaegerszeg, a Pécs, az MTK, vagy éppen a Vasas mezében. Amikor arról kérdezem hogy került a "túloldalra" vagyis lett játékosból edző, akkor azonnal rávágja:

- Így hozta a sors. Nem terveztem, csak elhívtak Pécsváradra, ahol játszottam és irányítottam is a csapatot. Ez 1998-ban történt, aztán visszatértem a "kályhához", vagyis Pécsre.

A családja ma is ott él, olyannyira, hogy 23 esztendős lánya válogatott labdarúgó, miközben a pécsi tudományegyetemen tanul.

- Tizenegy évvel ezelőtt visszajutottunk az első vonalba a baranyaiakkal, aztán voltam sportigazgató Sopronban, majd több klubnál is vezetőedző az NB I-ben.

Legutóbbi munkahelye a Ferencváros volt, ahol három szakvezető munkatársaként dolgozott: Prukner, Détári, Moniz. Közben néhány meccsen önállóan is irányította a zöld-fehér alakulatot.

- Az elmúlt években megszoktam, hogy csapatban dolgozom, ahol mindenkinek külön feladata van. Most kicsit furcsa, hogy majdnem mindent megint egyedül kell csinálnom, igaz sok segítséget kapok Jugovits Lajostól - térünk a veszprémi munkára. - Esténként nézegetem a jegyzeteimet, igyekszem tökéletesen felkészülni a feladatokra.

Nagy Tamás emlékezetes játékosmúltat követően váltott, szakvezetőként most a Veszprémet irányítja (Fotó: Penovác Károly)

Az utóbbi fél évet otthon töltötte, de "az edzők nem szeretnek ücsörögni munka nélkül" - állítja.

- Nyilván szerepet játszott döntésemben a kötődés (Veszprémben született, Herenden élt évekig, a szülei most Zircen laknak - a szerk.) és persze a kihívás is. Az biztos, hogy nagyszerű közösséget ismertem meg és megpróbálunk mindent megtenni a célok eléréséért. Ha sikerül néhány helyen megerősíteni a csapatot és megőrizzük értékeinket, akkor az első öt hely valamelyikét is megszerezhetjük.

Végigüli a meccset, vagy a kispad mellett együtt "rúgja a labdát a fiúkkal" - kérdezem.

- Mondhatnám, hogy majd kiderül, de segítek: ezerszeres lánggal égek és igyekszem mindenkivel úgy bánni, hogy a maximumot tudjam kihozni belőle: ha ehhez kiabálni kell, megteszem, ha nyugalmat sugározni, akkor azt csinálom. Egy biztos: a szervezettséget én adom, de dönteni a pályán a játékosoknak kell.

 

Fél plusz egy esztendőre szerződött

Nagy Tamás korábban két szövetségi kapitánnyal is együtt dolgozott: Bozsik Péter és Erwin Koeman is megkérte, hogy saját szempontjaik alapján térképezze fel az ellenfeleket. Emellett korábban volt az országos edzőképzés vezető instruktora, miközben a pécsi klub kispadján csak Garami József töltött több időt a VFC  jelenlegi mesterénél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!