Sport

2013.07.16. 22:00

Bácskay Zsófia esélyeshez méltóan versenyzett és győzött

Bácskay Zsófia, a Continent Company versenyzője nyerte az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) kalapácsvető számát.

Napló sport

Bácskay Béla tanítványának fölényére jellemző, hogy mind a hat dobása nagyobb volt, mint a második helyezett legjobb eredménye. A hollandiai Utrechtben tizenkettedik alkalommal rendezik meg az Európa Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, ahol Veszprémet Bácskay Zsófia képviseli. A 16 esztendős sportoló kalapácsvetésben és súlylökésben kapott indulási lehetőséget. Előbbi számban rögvest az első napon tartották meg a döntőt, ahol Zsófi magabiztosan nyert: a három kilogrammos szert 68.56 méterre repítette.

A veszprémi Bácskay Zsófia lenyűgözően magabiztos teljesítménnyel szerezte meg az aranyérmet (Fotó: Kovács Anikó)

A veszprémi lányt még az sem zavarta meg, hogy a két bemelegítő dobás helyett csupán egyet engedélyeztek, s ráadásul a szervezők arról is elfelejtettek szólni, hogy saját kalapácsot nem lehet használni. Mindezek sem tudták kizökkenteni a Continent Company dobóját, mert már első kísérletével az élre állt, s a második sorozatban jogosan tapsolt a közönség, hiszen a 70 méteres vonal közelében esett le a kalapács (68.56). Később kiderült, ez a dobás a győzelmet jelentette számára. Fölényére jellemző volt, hogy a második helyezett ukrán Golda Viktoriára hat métert vert, s leggyengébb, első dobásával (66.67) is négy méterrel előzte volna meg.

- Igyekeztem végig koncentráltan versenyezni, s Magyarországot a híréhez méltóan képviselni. Ugyan a bemelegítésnél nem minden úgy történt, ahogy azt elterveztem, de összeszedtem magam és próbáltam csak a technikámra, a dobásokra figyelni. Most még alig tudom felfogni mi történt velem, boldog vagyok az biztos - nyilatkozta Zsófia.

A veszprémi lány hozzátette, súlylökésben még szeretne jó eredményt elérni. Kiderült még az is, minden vágya kijutni a Nanjingban megrendezendő ifjúsági olimpiára, ahol a világ legjobbjaival mérhetné össze tudását.

- Eddigi pályafutásom legnagyobb sikere ez az aranyérem, de az is az igazsághoz tartozik, hogy nekem ez volt az első világversenyem, ami persze ettől függetlenül remekül sikerült - mondta el Bácskay Béla tanítványa.

A veszprémi atléta lány összességében esélyesként lépett dobókörbe, hiszen korábban több alkalommal is megjavította ebben a korosztályban a nyilvántartott legjobb eredményt. Érdekes kérdés, hogy súlylökésben mire lesz képes a sűrű mezőnyben.

 

Remek eredmények atlétikában

Eközben a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) sportolói már hazautaztak az U23–as finnországi Európa–bajnokságról, ahol jó eredményeket értek el. Mind a három veszprémi sportoló döntőbe jutott és értékes helyezéssel térhetett haza. A férfi kalapácsvetőknél Töreky Balázs egyéni csúccsal 66.66 méterrel jutott a döntőbe a hetedik helyen, majd ott 65.70 méterrel összesítésben a kilencedik helyen végzett. A női kalapácsvetőknél Fertig Fruzsina a selejtezőben 65.59 méterig jutott és ezzel hatodikként kvalifikálta magát a fináléba. Ott 66.28 méterrel végül a hatodik helyet szerezte meg. Mindkét dobót Zentai Tibor edző készítette fel. A 3000 méteres akadályfutásban Szalai Benjámin kétszer is megjavította az egyéni legjobbját. Előbb az első futamban 8:47.84–es időt ért el, ezzel hatodik lett, ám mivel a második futamban az első négy helyezett rosszabb időt produkált, így automatikusan bejutott a döntőbe. Itt tovább javította saját rekordját Tóthné Stupián Anikó tanítványa és 8:43.65–el a hatodik helyen ért célba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!