Sport

2013.07.17. 12:42

Felhőtlen az öröm Vadnaiéknál

Hogy mi a közös Buenos Airesben és Balatonfüredben? A Vadnai család.

Napló sport

Argentínában Vadnai Benjámin, a magyar tenger fővárosában pedig Vadnai Jonatán szerzett korosztályos világbajnoki címet a magyar vitorlás sportnak. Jelenleg is zajlik a Balaton Laser Worlds 2013 elnevezésű rangos vitorlás verseny, ahol az elmúlt héten az ifjúsági korosztály Laser 4.7–es hajóosztályának tartottak világ, és Európa–bajnokságot.

Az utolsó napi futamok előtt a legjobb magyar Vadnai Jonatán volt, aki a hetedik helyről várta az utolsó próbatételeket.

– Az volt a célom, hogy a legjobb öt közé jussak. Aztán a szél alaposan átírta a forgatókönyvet – magyarázta az ifjú világbajnok. – Furcsa, északi szelet kaptunk, kavargott a levegő rendesen, sokan nem is tudtak vele mit kezdeni. Leginkább az ausztrál riválisom kínlódott. Próbáltam mindkét utolsó futamon tartani magam, végül egy hetedik és kilencedik helyet szereztem. Fogalmam sem volt, mi lesz a vége, hiszen az ellenfelek eredményeiről ekkor még semmit sem tudtam.

A partra érve aztán megkezdődött a számolgatás és mivel a többiek alaposan elrontották az utolsó két futamot, Jonatán pedig hozta a kötelezőt, így aztán a végén a balatonalmádi fiú került ki győztesen.

 

Vadnai Jonatán (balra) és testvére, Vadnai Benjámin nem tartja elképzelhetetlennek, hogy valamikor egy hajóban induljanak



Az idén tehát Vadnai Jonatán a Laser 4.7–es hajóosztály világbajnoka és Európa–bajnoka. A Balatonfüredi Yacht Club (BYC) 15 esztendős versenyzője annyit mondott, nagyon boldog és még azt sem bánta, hogy ruhástól a vízbe dobták.

– Most kaptam egy kis pihenőt, szusszanok egyet, de aztán várnak az újabb feladatok. Szeretnék kijutni a jövő évi ifjúsági olimpiára, amit Kínában, Nanjingban rendeznek meg. A jövő hónapban tartják meg ennek a kvalifikációját – tudtuk meg.

Jonatán elmondta még, a távoli jövőt illetően kár lenne bármit is kijelenteni. Viszont a testvére, Benjámin már szeretne részt venni a következő olimpiai játékokon Brazíliában és erre minden esélye meg is van. Arra a kérdésre, hogy lát–e rá esélyt, hogy a két világbajnok testvér egyszer egy hajóban üljön, Jonatán ezt válaszolta: – Nem mondom, hogy nem tervezgetünk, beszélgetünk.

Persze az is szóba került, hogy néhány év múlva esetleg Benjivel egy hajóba ülünk. A 49–es hajóosztálynak is rendeznek versenyt az olimpián. Izgalmas feladat lenne, de addig még sokat kell tanulnunk mindkettőnknek. Utána talán szerencsével járnánk. 

A Balaton megtréfálta a menőket

A Laser 4.7–es ifjúsági világ, és Európa–bajnokságon az utolsó napon az északi szél alaposan felforgatott mindent. Az addig remekül vitorlázó ausztrál Nicholas Conor például 28. és 32. helyet ért el, amivel visszacsúszott a második helyre. Vadnai Jonatánnak elmondta, ehhez fogható, kiismerhetetlen széllel még a tengeren sem találkozott, mint itt a Balatonon. A világbajnokság egyik esélyesének számító ausztrál viszont a parton nagyon jól érezte magát és szerinte a magyar lányok tényleg a világon a legszebbek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!