Sport

2013.07.13. 18:13

Vadnai Jonatán ifjúsági világ- és Európa-bajnok lett

Az utolsó napon mutatott parádés teljesítményével szerzett U-16-os világ- és Európa-bajnoki címet Vadnai Jonatán a Balaton Lasers Worlds 2013 elnevezésű viadalon, ahol az ifjúságiaknak tartottak Laser 4.7-es világ- és Európa-bajnokságot.

Napló sport

A Balatonfüredi Yacht Club (BYC) 15 éves vitorlázója, Vadnai Jonatán bátyja, Benjamin nyomába eredt. No, nem a versenyen, hanem az eredményeket illetően. A testvér tavaly Argentínában szerezte meg a magyar vitorlás sport első világbajnoki aranyérmét, s most testvére Jonatán is hasonló címmel büszkélkedhet, ráadásul hazai vizeken, a Balatonon sikerült mindezt elérnie.

A Füreden rendezett Balaton Lasers Worlds 2013 első hetén az ifjúságiak mérték össze tudásukat a Laser 4.7-es hajóosztályban. Az első két napon sajnos nem tudtak futamot rendezni a szél hiányában, azonban a hét közepére megélénkült az időjárás.

Az utolsó napon két futamon dőlt el a helyezések sorsa. Vadnai Jonatán a hetedik helyről vágott neki ezeknek. A 48 országból érkezett közel 250 vetélytársat maga mögött hagyva Jonatán nagyszerűen vitorlázott és végül korosztályában a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel. Ez azt jelentette, hogy a vébé győzelem mellé, Európa trónját is elfoglalhatta az U-16-osoknál, ráadásul az U-18-asok között is ezüstérmes lett, csupán egyetlen ponttal tudta megelőzni a török Anil Cetin.

(Fotó: Szekeres László)

- Az utolsó napon úgy hajóztam ki, hogy szeretnék a legjobb öt közé kerülni. Ez tűnt reális célkitűzésnek akkor - kezdte az újdonsült világbajnok. - Aztán a szélviszonyokat megtapasztalva úgy éreztem, a szél nem mindenkinek nyeri majd el a tetszését és reménykedtem benne, hogy a dobogóra is felállhatok. Így is lett. A kavargó északi szél igen megfogta a mezőnyt, s hibáztak az előttem állók. Nekem sikerült célba érnem kétszer is tízen belül, előbb egy hetedik, majd egy kilencedik helyen. Fogalmam sem volt a többiekről, úgy értem partot, majd ki kell számolni, hányadik helyen zártam. Életem egyik legjobb pillanata volt, amikor kiderült, nyertem. Felhőtlen az örömöm azóta is _ mondta el Jonatán kissé fáradtan, hiszen az éremosztó után hatalmas bulit csaptak a csapattársakkal.

A világbajnok természetesen ruhástól is fürdött egyet a többiek jóvoltából, de ezt cseppet sem bánta, hiszen világbajnoki aranyérmet szerezni nem mindennapos dolog.A lányoknál is kitűnően szerepeltek a magyarok, hiszen Virág Flóra kiváló versenyzéssel, egy harmadik és egy második helyezéssel a 32. helyről a hetedik helyig menetelt előre. Érdi Mária is kitűnően vitorlázott és élete első megméretésén az előkelő 11. helyen zárt 124 résztvevő között, ami korosztályában (U-16) világ és Európa-bajnoki ötödik helyezést jelentett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!