Sport

2013.08.02. 12:50

Rédli András esélyes a vébén

Nagy felhajtás lesz – ebben senki sem kételkedik. A jövő héten Budapest ad otthont a vívó világbajnokságnak, amelyen Veszprém megyei versenyzőért is izgulhatunk.

Horváth Gábor

A tapolcaiak válogatott párbajtőrözője, Rédli András egy olyan eseményen állhat pástra, amelyre pályafutása során általában minden magyar vívónak csak egyszer van alkalma. Idén Budapesten találkoznak a világ legjobbjai, legutóbb 1991-ben rendezték a magyar fővárosban a vb-t és nyilvánvalóan ezután sem fogják sűrűbben itt tartani a seregszemlét. Ennek megfelelően a szervezők, a versenyzők és a nézők is kiemelt eseményként kezelik a 2013-as világbajnokságot. Mi is figyelemmel követjük az eseményt, amelyen – idei formája alapján – akár főszerep is juthat az Sz-L Bau Balaton Vívóklub kiválóságának.

– Ötödik hete készülünk a világbajnokságra, Tapolcán kezdtünk, majd Németországban és Tatán folytattuk, most pedig Budapesten vagyunk. Eléggé el vagyok fáradva, jól fog jönni a versenyig hátralévő néhány nap – nyilatkozta a Napló megkeresésére Rédli András, aki hozzátette: jól sikerült a felkészülés, amely a szokásosnál nagyobb adag fizikai gyakorlatot, zömében úszást és futást tartalmazott.

 

A tapolcai Rédli András (balra) szerepelt már Eb-n, vb-n is, hazai környezetben  még nem vett részt ilyen rangos eseményen

 


– Nagyon várom a világbajnokságot, büszkeséggel tölt el, hogy szerepelhetek, megmutathatom, mit tudok. Igyekszem minél emlékezetesebbé tenni az eseményt. Jó erőben vagyok, de a legfontosabb a fej és a szív. A legjobban reménykedem, azonban teljesítményben és nem eredményben gondolkodom. Úgy vagyok vele, hogy csak vívjak jól, és akkor bármi lehet.

A budapesti vívó világbajnokságon százhat ország csaknem ezer versenyzője lép pástra, ezen belül a férfi párbajtőrözők mezőnye a legnagyobb, itt kettőszáztízen próbálják meghódítani majd a csúcsot.

– Olyan 20-25 versenyzőnek van esélye a végső győzelemre, nagyon bízom benne, hogy én is közéjük tartozom. Jó szezon van mögöttem, az elmúlt időszakban megrajzoltam az i-t, már csak a pont hiányzik róla. Ha jól vívok, nem lehet gond. Rédli András nemcsak egyéniben, csapatban is ott lesz a páston, méghozzá szinte bizonyosan a kezdőhármas tagjaként, Boczkó Gábor és Imre Géza oldalán. A magyar válogatottat mindenképpen éremesélyesnek tartják, már csak azért is, mert az elmúlt időszakban nem volt olyan verseny, ahol ne lett volna dobogós a társaság.

– Most is nagy bízunk a kiemelkedő szereplésben, persze nem ígérkezik könnyűnek a feladat. Nehéz jóslásokba bocsátkozni, negyven csapat van, ezek közül öt-hat alakulat esélyes lehet a világbajnoki címre. Magabiztosak vagyunk, de nagyon oda kell figyelnünk az összes ellenfelünkre.

 

A televízió mindenről beszámol

A budapesti vívó világbajnokságnak a Syma-csarnok ad otthont. A férfi párbajtőrözők selejtezőit augusztus hatodikán, kedden délelőtt 11.30-tól rendezik, a döntő (64-es tábláról indulva) pedig két nappal később lesz. A csapatversenyt augusztus 11-én, vasárnap bonyolítják le. A nagyszabású megmérettetés hatalmas érdeklődés mellett zajlik majd, a köztelevízió például a Forma-1-el és az úszó vb-vel egyenrangú sporteseményként közvetíti a vívó világbajnokság történéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!