Sport

2014.03.25. 14:35

Ősi a jövő útján: alternatív energia a sporttelepen

A megye második legöregebb sporttelepe nemrég megújult. A labdarúgó megyei II. osztályban szereplő Ősi Petőfi Sportkör méltó körülmények között fogadhatja riválisait.

B. Virág Rita

Az Ősi Petőfi Sportkör még 1952-ben alakult. Az akkor közös összefogással épült öltözőépület és pálya az elmúlt 63 esztendőben bizony alaposan megsínylette az idő múlását, azonban az anyagiak hiánya miatt sajnos sosem volt mód a felújításukra.

Tavaly a Magyar Labdarúgó Szövetség pályázatának köszönhetően azonban Ősi is kapott egy lehetőséget. Az önkormányzat a közel hárommillió forintos önrészéhez 9,4 millió forintnyi pénzt nyert, amelynek segítségével gyakorlatilag a sporttelep egésze megújulhatott.

Jól látszik a különbség a régi és a megújult klubépület között. Az új klubház kívül-belül megszépült, komfortosabbá, élhetőbbé vált (Fotó: Ősi PSE)

Tüttő János, az Ősi PSK elnöke elmondta, az egyesület a pályázat során igyekezett szem előtt tartani azt is, hogy a sporttelep fenntartása évről évre mekkora összegeket emészt fel, ezért napkollektorok felszerelését is tervbe vették. Szerencsére az MLSZ-ben is egyetértettek a törekvéssel, így a beruházás után már az alternatív energiaforrás segítségével melegszik a víz az öltözőépületben.

Ezenfelül a projektnek köszönhetően kívül-belül megújult az öltözőépület, komfortosabbá, praktikusabbá, élhetőbbé vált. Új labdafogó hálókat, szögletzászlókat, cserepadokat, pályakarbantartó gépeket szereztek be, sőt az elektronikus jegyzőkönyv bevezetése miatt a sporttelep egészén elérhető az internetkapcsolat is. A játékvezetők számára külön fürdőhelyiséget alakítottak ki, s az illemhelyeket is felújították. Huszonnégy órában működő kamerarendszert építettek ki, hogy az értékek védelmét biztosítani tudják, valamint egy pályavonalazó kocsi is kikerült az elnyert összegből.

Ősi labdarúgócsapata a megyei II. osztályú bajnokságban remekül szerepel, hiszen jelenleg harmadik a tabellán (Fotó: Zwicker Tamás)

Tüttő János kiemelte, az Ősi Sportkör továbbra is a jövő útján haladna, ezért a januárban kiírt TAO-pályázatra is beadtak egy munkát. A sporttelep villamos energiával való ellátása a fő céljuk. Úgy számolnak, összesen tizennégy napelem beszerelésével meg tudnának annyi energiát termelni, amennyi a villanyfényes edzésekhez, valamint az öltözőépület működtetéséhez szükséges áramot elő tudná állítani. Sőt, ezekkel vissza is tudnának termelni a központi hálózatra.

– Tisztában vagyunk vele, hogy egy sportklub fenntartása milyen költségekkel jár. Az alternatív energia segítségével a rezsiköltségünk minimálisra csökken, így a költségvetésből más, hasznos dolgokra is futná. Csak hálásak lehetünk ezeknek a pályázatoknak és az önkormányzatnak, hiszen kaptunk egy új esélyt a fennmaradáshoz, a fejlődéshez. Mi pedig mindenképpen szeretnénk élni ezzel – hangsúlyozta az ősi klubvezető, Tüttő János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!