Sport

2014.05.21. 13:15

Régi-új viadal

Veszprém - Könnyedén kvalifikálta magát a szeptemberi fináléba a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) Magyarország atlétikai csapatbajnokságának elődöntőjéből.

B. Virág Rita

Régi-új versenyformát tűzött programra a Magyar Atlétikai Szövetség: a megújult csapatbajnokságot a korábbi egyesületek közti pontverseny helyett hívták életre, és a résztvevőknek nemcsak a presztízs, az elismerés, hanem a jelentős pénzdíj is hívogató.

A versenykiírás értelmében egy-egy csapat akár több szakosztályból is megalakulhatott. Így állt össze hazánk egyik legeredményesebb egyesülete, a VEDAC a Pápai SE, illetve a Keszthely VDSE klubjaival, s Bakony- Balaton Team néven mérették meg magukat.

A csapatbajnokság elődöntőit két helyszínen bonyolították le, nyugaton Zalaegerszeg, keleten Nyíregyháza adott otthont a viadaloknak.

Két pályán tíz-tíz csapat versengett, negyven számban az első tizenkét helyezett kapott pontokat, amik beleszámítottak az összetett eredménybe. Mindkét helyszínről a legjobb hat együttes kvalifikálta magát a szeptemberi csb-döntőre.

Nyugaton végül a Pannonia Príma (Dobó SE, Haladás VSE, Zalaszám) egyesülés nyert 421 ponttal, míg a második a Bakony -Balaton
Team lett 415 egységgel. Az első 1,5 millió forinttal, a második 1,2 millióval gazdagodott.

A férfiak 800 méteres versenyében hármas veszprémi siker született: Takács, Kiss, majd Szabó (Fotó: Tóthné Stupián Anikó)

A Bakony- Balaton Team gerincét egyébként a veszprémiek adták, mindössze a pápai Nagy Gergely és a keszthelyi Horváth Lotti szállt be hozzájuk jó eredményekkel.

A VEDAC-osok közül mindenképpen meg kell említenünk azokat, akik a dobogó legmagasabb fokára állva szállították a pontokat. A férfiaknál Kovács Benjámin 1500 méteren, Kovács Tamás londoni olimpikon 5000 méteren nyert. Szögi István Dániel 3000 akadályon utasított maga mögé mindenkit. A 800 méteres verseny hármas veszprémi sikerrel zárult: Takács Dávidot Kiss Gergő és Szabó Dániel követte. Súlylökésben pedig Páli Viktor volt a legjobb.

A nőknél Orbán Éva két elsőséget szerzett, kalapácsvetésben és súlylökésben is nyert, sőt diszkoszvetésben harmadik helyezett lett. Kéri Bianka 400 méteren, Somogyi Anett 3000 méter akadályon, Badis Anissa Zsófia 5000 méteren érdemelte ki az első helyet. A Bakony- Balaton Team 4x400-as női váltója (Farsang Evelin, Csorba Eszter, Göncz Anna, Steier-lein Dzsenifer) ugyancsak elsőként ért célba.

A cél egyértelműen a győzelem

Németh Attila, a VEDAC ügyvezetője elmondta, remek kezdeményezésnek tartják a csapatbajnokság életre keltését. Bár szerinte a valós erőviszonyok felmérését az egyesületek közti csapatbajnokság tükrözné reálisan. Szeptemberben, a fináléban a célunk egyértelműen a győzelem. Reméljük, a legerősebb összeállításban tudunk indulni, hiszen most a sérült Minczér Albert pontjai nagyon hiányoztak. Vele együtt akár most is nyerhettünk volna fogalmazott a klubvezető.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!