Sport

2014.11.26. 11:50

Kosaras chopperral: Kámán Tamás kilencvenötször húzta magára a címeres mezt

Sok mindent kapott a kosárlabdától: nemcsak megtanult csapatban játszani, hanem toleránsabb, együttműködőbb, alkalmazkodóbb lett az évek során. Ezzel együtt persze szakmailag is a csúcsra ért. Most, 35 évesen pedig már leginkább az foglalkoztatja Kámán Tamást, hogy tudását a társaival is megoszthassa.

B. Virág Rita

Kilencvenötszörös válogatott, magyar bajnok kosárlabdázó, aki az élvonalbeli Zalaegerszeg után nyár óta Veszprémben, a Hoya Pannon Egyetem alakulatánál szórja a kosarakat.

Kámán Tamás az egyik legjobbja a bakonyi csapatnak, minden mozdulatán látszik, tapasztalt, rutinos kosaras, akinek a játék minden fortélya a kisujjában van.

Huszonöt éve van a pályán, s úgy fogalmaz, már nem akarja megváltani a világot, egyszerűen imádja ezt a sportágat, és ahol tud, segít. Most éppen Veszprémben van rá szükség, ahol remek célokért harcolnak hétről hétre. Kicsit szokatlan ugyan, hogy heti tíz edzés helyett csak hármat-négyet tréningezik, de elfogadta, hogy új életszakaszba lépett.

Kámán Tamás (fehérben, labdával) szereti a természetet, a nyugalmat, a csendet maga körül (Fotó: Penovác Károly)

Bevallása szerint imádja szülővárosát, Zalaegerszeget, és éppen emiatt adódik benne némi hiányérzet, ha visszatekint pályafutására. Ugyan többször is csábították külföldi együttesek, de mindig nemet mondott. Azt mondja, nem volt benne kellő kalandvágy, kényelmes embernek vallja magát (nevetve jegyzi meg, hogy futni sem szeretett soha).

Persze azért sok helyre eljutott a válogatottal és klubcsapataival, de a légióskodás kimaradt az életéből, amit sajnál, hiszen nyelvet tanulni, más kultúrákat megismerni nagyszerű dolog.

Azt állítja, sosem volt hangadó egyik csapatánál sem, viszont toleráns, higgadt, együttműködő annál inkább, ezért a csapatkapitányi karszalagot is többször viselhette.

Azt is mondja, nem szeret beszélni. Természetéből fakadóan sokkal szívesebben „ül ki a hegybe”, tölti idejét családjával Zalaegerszeghez közeli szőlőjükben, mint másutt. S milyen érdekes az élet, hiszen most mégis kénytelen a kommunikációt, a helyes párbeszédet tanulni, mi-után civilként a zalaegerszegi kosárlabdaklubnál a serdülőalakulat segédedzője.

Meg is jegyzi, komoly kihívás ez az életében, miként tud összhangot találni a fiatalokkal, hogyan lehet velük következetesen, ugyanakkor helyesen kommunikálni, miként lehet megtanítani őket játékosan kosárlabdázni. Emellett a Zala megyei iskolákat járja, hogy népszerűsítse sportágát, illetve toborzókra invitálja a gyerekeket, és persze itt is sokat kell beszélnie.

Imádott hobbijáról sem szabad megfeledkeznünk, gyerekkora óta motorozik. Jelenleg egy 1300-as Yamaha chopper büszke tulajdonosa, csak azt sajnálja, hogy az edzések és a munka miatt nem sok ideje marad erre. Motorozás közben szinte eggyé válik a környezetével, sokkal inkább érzi az őt körülvevő illatokat, fuvallatokat, a napsütést, a természet rezdüléseit.

 

Két év alatt sikerülhet a feljutás

Kámán Tamás szerint a Hoya Pannon Egyetem Veszprém csapatával két év alatt kiharcolhatják az A csoportos részvételt. Szerinte Petőfi Áron jobbára fiatalokból álló társaságának még sok finomságot meg kell tanítani – ő is szívesen vállal részt ebből a feladatból –, azonban kellő edzettséggel, rutinnal, csibészséggel felvértezve nem maradhat el a várva várt siker sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!