Sport

2014.11.06. 11:10

Tapolcai díjak a sakk Eb-n - Gaál és Juhász ismét megmutatta

Két magyar induló végzett díjazott helyen a Grúziában rendezett korosztályos egyéni sakk Európa-bajnokságon. Mindkét versenyző a Tapolca VSE sakkiskolájának növendéke.

Horváth Gábor

A nyolc és 16 év közötti sakkozók korosztályos Európa-bajnokságát rendezték meg a grúziai Batumi városában. A rangos megmérettetésen 39 ország több, mint 700 versenyzője vett részt.

Magyarországot összesen 11-en képviselték, figyelemfelkeltő, hogy a csapat csaknem fele, öt fiatal a Tapolca VSE sakkiskola növendéke volt. Az országos egyéni bajnokság első és második helyezettjei utazhattak ki az Eb-re.

– Elmondhatjuk, hogy valamennyi tapolcai sakkiskolás eredményesen szerepelt, hiszen mindannyian öt pont felett teljesítettek, azaz több mint ötven százalékos eredményt értek el. A magyar különítmény két díjazott helyezést szerzett, és mindkét kiemelkedő produkciót tapolcai versenyző érte el. Nagyszerűen helytálltak fiataljaink – foglalt össze Paréj József, a tapolcaiak klubvezetője.

Díjazott sakkozók és edzőik, balról: Istvándi Lajos, Juhász Judit, Gaál Zsóka, Kosztolánczi Gyula (Fotó: Gaál Sándor)

Ami a két kiemelkedő eredményt illeti, az egyiket Gaál Zsóka, a másikat Juhász Judit mondhatja magáénak. Fiatal koruk ellenére mindketten ismertek a megyei és az országos sakkéletben egyaránt, illetve már korábban is megvillantották oroszlánkörmeiket a nemzetközi színtéren.

Az ajkai hölgy hét pontot szerezve a nyolc éven aluliak kategóriájában, 27 ország 63 versenyzője között a 3-5. helyen végzett, Gaál Zsókát Kosztolánczi Gyula, Istvándi Lajos és édesapja, Gaál Sándor készítette fel. Juhász Judit a tíz év alattiak mezőnyében (29 ország, 73 induló) a 8-9. helyet szerezte meg hat ponttal. Az ő edzői Istvándi Lajos és Mádl Ildikó.

Mint említettük, a többiek is alaposan helytálltak a rangos viadalon.

Érseki Tamara a 14 év alattiaknál (31 ország, 77 versenyző) a 22-34. pozícióban zárt öt szerzett ponttal, felkészítői: Nagy Zoltán, Galyas Miklós.

A fiúk 14 év alatti kategóriájában (32 ország, 99 induló) Buzás Bertalan öt pontot gyűjtött, s ezzel a 30-39. helyet szerezte meg. Edzője: Istvándi Lajos.

A leány 16 év aluliak versengésén (28 ország, 67 versenyző) Árvai Eszter a 20-28. helyet tudhatta magáénak, az ötpontos indulót Istvándi Lajos és Bodó Norbert készítette fel.

 

Nehéz körülmények, sok segítség

Gaál Sándor elmondta: nehéz körülmények ellenére sikerült a tapolcai sakkozók nagy bravúrja. – A szülők nevében szeretném megköszönni a felkészítő edzőknek és Paréj József szakosztály–vezetőnek az önzetlen segítséget – mondta.

Ezek is érdekelhetik