Sport

2015.09.25. 09:30

Cziráki Zsolt tudatosan építette jövőjét

Veszprém - Az élsportolóknál sokszor felvetődő kérdés, hogy mi lesz akkor, ha befejezem az aktív pályafutást, miből élek, hogyan tartom el a családomat? Így volt ezzel Cziráki Zsolt is, aki sokakkal ellentétben már szinte tinédzserként eldöntötte, hogy a sport utáni időszakra tudatosan, és nem véletlenszerűen készül fel.

Donát Tamás

- Már tizenhét évesen védhettem a Veszprém NB I-es csapatában és negyvenegy is elmúltam, amikor Százhalombattán befejeztem a játékot az élvonalban - mondta Cziráki Zsolt. - Szerencsésnek vallhatom magam, mert a súlyos sérülések elkerültek, ezért végül negyvennégy éves koromig álltam a háló előtt. Ajkán volt a búcsú meccsem nevelő egyesületem ellen. Mocsai Lajostól vehettem át az 1-es mezt. Mindjárt megmutatom az ereklyék között.

A házőrző Mancsi kutya miután "regisztrált" egy szimatolással és mancsát is nyújtotta, tovább engedett a házigazdával, aki előbb beengedett abba az alagsori, pár négyzetméteres helységbe, ahol megkezdte felépíteni nulláról a vállalkozását. Majd körbe vezetett abban a pincében kialakított fittnes teremben, ahol őrzi az összes kapus mezét és stílszerűen hálóra fűzte  több száz csapat ereklyéit, jelvényeit is. Mint mondta, természetesen ezek közül az egyik legértékesebb a harmincnyolc éves VÁÉV SE zászló.

Fotó: Zwicker Tamás

Cziráki Zsolt Zircről indulva több, mint hatszázszor szerepelt a legmagasabb osztályban. Ezzel biztosan tagja a kapusok élmezőnyének. Védett Pécsett, Debrecenben, az Elektromosnál, Cegléden is a legjobbak között. Már akkor döntött, hogy a kézilabdázással megkeresett pénzét megbecsüli, befekteti, nem szórja el felesleges dolgokra. Egy szörnyű családi tragédia is növelte akarat erejét. Ha bármi történik, ne legyen kiszolgáltatott.

- Dortmundban voltunk a válogatottal, amikor Mocsai Lajos magához hívott és azt mondta, most azonnal haza kell mennem - emlékezett vissza a címeres mezben több, mint harmincszor pályára lépő, korábbi kézilabdázó. Amikor Bécsben leszálltam a vonatról, ott tudtam meg, hogy a tizenhét és tizenkilenc éves öcsém a vonattal való ütközés után meghalt. Szüleim segítségével valahogy sikerült túl lenni ezen a borzalmas lelki megrázkódtatáson. Nehéz hónapok következtek.

Cziráki Zsolt erős maradt, folytatta pályafutását. Keresetét ingatlan vásárlásba fektette. Majd még aktív játékosként megalapította saját építőipari cégét. Folyamatosan fejlesztette, építgette vállalkozását. Ma már heten dolgoznak az irodában, a tervezőasztalnál és másik tizenöt családnak biztosít állandó munkát az általa szervezett építkezéseken.

Fotó: Zwicker Tamás

- A nehéz pillanatokban mindig a család biztosította a hátteret, nélkülük nem tudtam volna megvalósítani az elképzeléseimet - utalt feleségére és két felnőtt lányára a most már csak építési vállalkozására koncentráló cég negyvennyolc éves főnöke. - Karina lányom vendéglátást, turizmust tanul az egyetemen. Delila pedig nemzetközi gazdálkodást. Büszke vagyok rájuk. Nem csak okosak, szépek is. Mind a ketten nyertek megyei szépség versenyt.

Cziráki Zsolt természetesen nem tud sport nélkül élni. Van, amikor teniszütőt ragad, hogy ott vezesse le a munkahelyi stressz okozta feszültségét. Máskor focizni megy. Saját csapata van. A  Min-Tech nevet viselő kispályás labdarúgó  együttese a szenior A- bajnokságban játszik. Ő csak akkor áll a kapuba, ha nagyon muszáj. Inkább a mezőnyben tüsténkedik. A hatodik ikszet is túllépő, a futballt abba hagyni nem tudó Szécsi Jánossal igyekszik az ellenfelek kapuját gólokkal "behálózni".

A volt kézilabda kapus pályafutása és a sportolás mellett felépített magánvállalkozása kiváló példa arra, hogy miként lehet a jövőt tudatosan tervezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!