Sport

2015.09.15. 10:30

Rédli Tapolcának (is) nyerne olimpiát

Tapolca – A háromfős csapatból ketten tapolcaiak, az olimpia a cél. Nem lesz könnyű, de ha kijutnak, Rióban akár érmesek is lehetnek.

Horváth Gábor

Beszámoltunk róla, a múlt héten Tapolcán edzőtáborozott a magyar párbajtőr válogatott, ez alkalomból interjút készítettünk a városból származó Boczkó Gáborral.

Természetesen a többiek sem maradhattak ki, hiszen a rangidős Imre Géza idén megnyerte a világbajnokságot, Rédli András pedig ma is tapolcai, a városnak (is) nyerne jövőre érmet az olimpián. Persze addig még el is kell jutni, ami nem ígérkezik könnyű menetnek. Ezzel a vívók is tisztában vannak, ugyanakkor optimistán várják az előttük álló megmérettetéseket.

A magyar párbajtőr-válogatott változatlan összeállításban (balról: Boczkó, Rédli és Imre) lép pástra a következő időszakban és próbálja meg kivívni az olimpiai indulási jogot. Jövőre Rio de Janieroban rendezik az ötkarikás játékokat. (Fotó: archív)

– Idén húsz éve, hogy elkezdtem vívni és ezt végig Tapolcán tettem, a helyi klub versenyzője voltam. Úgy gondolom, ez ritka, büszke vagyok rá, Bízom benne, hogy kijutunk az olimpiára, s ha ott sikerülne érmet szerezni, az tapolcai siker lesz – kezdte a beszélgetést Rédli András, az Sz-L Bau Balaton Vívóklub sportolója.

A többek között csapatban világ, egyéniben Európa-bajnok kiválóság elárulta: beindult a nagyüzem, mostantól hetente négy keretedzés van. A magyar válogatott hármasa változatlan, azonban nem minden marad a régiben. Az olimpiáért harcoló együttest továbbra is Imre, Boczkó és Rédli alkotja (a negyedik, csere ember Somfai Péter), de a sorrend változik, az utolsóként pástra lépő (úgynevezett fejező) vívó pozícióban Boczkót Rédli váltja.

– Ez egy nehéz feladat, de természetesen elvállaltam. Nem idegen tőlem a pozíció, a junior válogatottban is én voltam a fejező. A szakvezetés úgy gondolta, ezzel eredményesek lehetünk. A világbajnokság nagy csalódás volt, egy tussal maradtunk alul a négy közé jutásért, ha az a meccs megvan, már fél lábbal az olimpián lennénk. Azonban ez már a múlt, most egy a lényeg és a cél, a kijutás. Szerintem menni fog, a magyar csapat ott van a világ legjobb hat válogatottja között. Jelenleg hetedikek vagyunk, de nem nagy a lemaradásunk, az oroszokkal, az olaszokkal és a németekkel vívunk majd nagy csatát, úgy néz ki, ebből a négy csapatból kettő jut ki Rióba. Optimista és bizakodó vagyok – fogalmazott Rédli András.

– Jól ment a vívás, minden összejött, végre nem izgultam el egy napot – emlékezett vissza kérdésünkre Imre Géza, aki két hónappal ezelőtt, 40 esztendősen nyerte meg egyéniben a világbajnokságot. – Érdekesen alakult a pályafutásom, hiszen egyéniben nagyon fiatalon bronzérmes lettem az atlantai olimpián, majd hosszú ideig semmi. Legalábbis világbajnokságon nem jött össze a legjobb négy közé jutást, most először jutottam túl a negyeddöntőn és mindjárt el is nyertem a címet. Kiemelkedő esemény ez karrieremben és borzasztóan jó érzés volt, hogy én állhattam a dobogó legmagasabb fokára.

Imre igazi csapatember, ezt eredményei is jól bizonyítják, számos vb- és Eb-aranya, érme, valamint olimpiai ezüstje van a válogatottal. – Szeretek csapatban vívni, együtt dolgozni másokkal, hozzáteni a közös sikerhez és szerencsére mindig remek társaim voltak. Örülök, hogy idén bebizonyítottam, hogy egyéniben is megy a vívás, de a csapatversenyek nálam mindig előnyt élveztek.

Természetesen az együttes legidősebb tagjának jó formájára is nagy szükség van ahhoz, hogy a válogatott kiharcolja az olimpiai részvételt.

– Nehéz dolgunk lesz, sajnos nem állunk túl jól. Persze nem elérhetetlen a cél, vetélytársaink lőtávolon belül vannak, fordulhat a kocka. Bízom benne, hogy sikerülni fog, nagyon oda kell tennünk magunkat és nem ártana, ha az ellenfelek is hibáznának – vélekedett a kiválóság, aki megjegyezte: pályafutása a végéhez közeledik, de az utóbbi években már annyiszor mondta, befejezi, hogy most már többet ilyet nem jelent ki előre.

– Tényleg nem tudom, mi várható. Egyelőre az olimpiáig gondolkodom. Az eredményektől is függ a visszavonulásom, na meg persze attól, hogy meddig érzem jól magam a páston. Egyébként nagyon sok tehetséges versenyzőnk van, nem tartok attól, hogy miután mi abbahagyjuk, ínséges idők következnének. Sokakra fényes pályafutás vár. A fiataloknak meg kell még tanulniuk a nemzetközi felnőtt mezőnyt, de szerintem nem lesz velük gond, folytatják a hagyományokat – fogalmazott Imre.

– Imre Géza és Boczkó Gábor egyéniben pillanatnyilag kijutó helyen van, azonban ha a csapat nem kvalifikálja magát, közülük csak egy indulhat az olimpián – vázolta a jelenlegi helyzetet Udvarhelyi Gábor.

Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány szerint bravúrra van szükségük a kijutáshoz (Fotó: a szerző)

A magyar vívók szövetségi kapitánya elmondta: négy csapatverseny áll előttük, kettőt idén, kettőt jövőre rendeznek, március végén zárul az ötkarikás kvalifikációs időszak.

– Ha a válogatott kiharcolja a szereplést, akkor három egyéni vívó szerepelhet Rióban. Óriási bravúrra van szükség, de mindent megteszünk ennek érdekében.

A szakembert az elmúlt hónapok visszafogottabb eredményeiről is kérdeztük. – A magyar válogatott sajnos már nem fiatal, óhatatlanul akadnak hullámvölgyek. Voltak próbálkozások, az utánpótlás azonban egyelőre még nem tudott bizonyítani. Az építkezést el kell kezdeni, de amíg a mostaniak ilyen szilárdan tartják magukat, nincs indok a váltásra. A folytatásban így az a csapat kap bizalmat, amely a világbajnokságon szerepelt. 2020-ra viszont fel lehet építeni egy nagyon tehetséges gárdát.

 

Bernben folytatódik a sorozat

A magyar női és férfi párbajtőr-válogatott Tapolcán kezdte a felkészülést az előttük álló fontos hónapokra. A Veszprém megyei edzőtáborban elsősorban fizikai, erőnléti alapozás zajlott. Ezen a héten már a fővárosban készülnek a csapatok. Gőzerővel, mert az első kvalifikációs Világkupa közel van, bő egy hónap múlva már a pástra kell állni a berni versenyen. Idén még Tallinn, jövőre pedig Heidenheim és Vancouver lesz a célállomás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!