Sport

2016.01.03. 11:11

Érdi Mária újabb világbajnoki címe!

Tihany - Az utolsó futamnak hét pontos előnnyel vágott neki Érdi Mária az ISAF malajziai világbajnokságán, és végül negyedik helyen célba érve megszerezte idei második vébé aranyát.

B. Virág Rita

A Tihanyi Hajós Egylet versenyzője, Eszes Tamás edző tanítványa összesítésben kilenc ponttal utasította maga mögé legnagyobb riválisát a német Hannah Anderssont, míg a lengyel Magdalena Kwasnára 18 pontot vert.

Mári ezzel fantasztikus évet tudhat maga mögött, hiszen 2015-ben Európa- és világbajnoki címet nyert, ráadásként az ISAF világbajnokságon is aranyérmet szerzett.

Érdi Gábor, Mári édesapja a Naplónak elmondta, az ISAF vébén Malajziában valamennyi ifjúsági olimpiai hajóosztálynak versenyt hirdettek és minden országból csak egy vitorlázót, a legjobbat hívták meg.

- Mári úgy utazott ki, hogy szeretne érmet szerezni. Szerintem titkon bízott a sikerben, hiszen augusztusban Kanadában a Laser világbajnokságon már egyszer bizonyított. Végül nagyszerű versenyzéssel, fölényesen utasította maga mögé riválisáit - nyilatkozta az édesapa.

Márit ezúttal nem itthoni edzője, Eszes Tamás, hanem az osztrák tréner Andreas Geritzer kísérte el, aki az athéni olimpián szerzett ezüstérmet.

- Nagyon sokat segített Márinak az osztrák szakember, akinek sokat köszönhet. Az aranyéremmel gyakorlatilag Mári mindent megnyert, amit ebben a korosztályban meg lehet nyerni. Most januárban tartunk egy kis szünetet, le kell tennie a gimnáziumi vizsgáit. Februárban aztán folytatódnak az edzések, a Kanári-szigeteken Európa-Kupát, majd felnőtt Európa-bajnokságot is rendeznek. Szeretnénk a mallorcai Világkupán is elindulni, ahol még két kvótát osztanak ki a riói olimpiára. Megpróbálunk indulási jogot szerezni, de akkor sem esünk kétségbe, ha ez nem jönne össze, hiszen Mári még csak 17 éves. Nekünk a célunk Tokió, a 2020-as ötkarikás játékok, ott szeretnénk maradandót alkotni - fogalmazott az édesapa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!