Sport

2016.04.08. 08:12

Artner: így a tisztességes!

Ajka – Több mint négy év után irányítja ismét edzőként az FC Ajkát Artner Tamás, aki csupán egyetlen meccset vállalt. Nem is akármilyet, egy kiesési derbit. A szakemberrel beszélgettünk.

Horváth Gábor

Korábban, 2008 és 2011 között igen sikeres időszakot töltött az ajkai labdarúgócsapat élén Artner Tamás, aki télen szakmai igazgatóként tért vissza a klub kötelékébe. A vezetőedző Székely Tibor lett, a páros arra vállalkozott, hogy az NB II-ben tartja a rossz őszt produkáló csapatot.

Az első hat tavaszi fordulóban azonban még nehezebb helyzetbe került az FC Ajka, amely idén csak két pontot szerzett, s visszacsúszott az utolsó pozícióba.

Székely Tibor a Kisvárda elleni hazai vereség után, e hét elején lemondott. Távozik Artner Tamás is, de a következő, rendkívül fontos Soroksár elleni meccsen a tapasztalt tréner irányítja az FC Ajkát.

Együtt jöttek, együtt mennek. Artner Tamás (kép bal szélén) és Székely Tibor (jobbra) új csapatot épített, de az eredmények nem jöttek
Fotó: Penovác Károly

- Hogyan élte meg az elmúlt időszakot? - kérdeztük Artner Tamást.

- Nehezen, hiszen végigkísértem napi munkát. Azt kell mondjam, hogy Tibi mindent megtett, kicserélte a keretet, amellyel rengeteget dolgozott. A téli szünetben megpróbáltunk olyan embereket igazolni, akik tudnak segíteni a célok megvalósításában. Az elején még lehetett azzal magyarázni a rossz teljesítményt, hogy a később csatlakozó játékosok nincsenek megfelelő fizikai állapotban, de aztán érthetetlen volt, miért nem jön ki az elvégzett munka. A Tibor azt mondta, elég volt, s ez érthető. Úgy gondoltuk, ennek a csapatnak új impulzusra van szüksége ahhoz, hogy megmutassa, mit tud, mi van benne.

- Nyilván keresték a sikertelenség okait, mire jutottak?

- Így van, sokat gondolkodtunk a dolgon. Azt gondolom, az egyik meghatározó ok az lehet, hogy ebben az együttesben nincsenek igazi vezérek. Olyan játékosok, akik magukkal tudják ragadni a többieket. Például a vereségek után nem láttuk azt, hogy a játékosok pozitív értelemben összevesznének az öltözőben, talán itt kell keresni a sikeretlenség hátterét.

- Miért csak egy meccsre ül le az ajkai kispadra?

- A Tiborral együtt jöttünk, együtt kell távoznunk, így a tisztességes. Még nem akartam vezetőedzőként visszatérni Ajkára, de nem is szeretem volna cserbenhagyni a klubot és a vezetőket, akik megérdemlik, hogy segítsek nekik addig, míg nem találnak új szakembert a csapat élére.

- Nem akármilyen találkozón kell most helytállni, hiszen egy közvetlen vetélytárs otthonába utaznak.

- Igen, az ilyen találkozókat nevezik hatpontosnak. A Soroksár hasonló cipőben jár, mint mi, azzal a különbséggel, hogy már korábban összeállt a jó minőségű keret, az edző pedig ősz óta dolgozik a csapattal. Nagyon nehéz meccs áll előttünk, bízom benne, hogy a fiúk átérzik a felelősséget, olyan összecsapás következik, amelyen nem szabad veszíteni.

A Soroksár jó formában van

Az FC Ajka szombaton 16.30-as kezdettel lép pályára a Soroksár otthonában. A két csapat őszi összecsapása gólnélküli döntetlent hozott. A Veszprém megyei együttes 18 ponttal sereghajtó (16.), a soroksáriak – akik az előző három bajnokijukon nem találtak legyőzőre, két siker mellett egyszer ikszeltek - 23 egységgel a 12. helyen állnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!