Sport

2017.02.28. 16:15

Kiemelt női központ szeretne lenni a Veszprém FC USE

Veszprém - A szövetségi kapitány volt a fővédnöke annak a leány labdarúgótornának, amelynek az Erdész utcai sportközpont adott otthont.

Horváth Gábor

A Veszprém FC USE hagyományteremtő szándékkal rendezte az U-15-ös megmérettetést, a résztvevők a Buboréknak elnevezett műfüves csarnokban léptek pályára.

A torna fővédnöke és díszvendége Markó Edina, a magyar női labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya volt.

- Nagy örömmel jöttem, mert a magyar női labdarúgás elkötelezett híveként és szövetségi kapitányként is rendkívüli jelentőséget tulajdonítok annak, ha az országban a lányfoci területén újabb elvetett mag szökken szárba. Itt most pontosan ennek lehetünk tanúi. A jövő szempontjából mérhetetlenül fontos az erős, vidéki bázisok térnyerése. A VFC USE színre lépésével egy újabb komoly szakmai bázisát szeretnénk kialakítani a női-lány focinak - fogalmazott Markó Edina, aki kiemelte a veszprémi egye-sület fiú utánpótlásban elért nagyszerű eredményeit.

Az U-15-ös korosztályos megmérettetésen a házigazda VFC USE (piros mezben) második lett, a fotón a Pápa ellen játszik a csapat Fotó: Balogh Ákos

A játékosként 55-szörös válogatott szakember elmondta: örül, hogy a bakonyiak ugyanezt a játékosnevelési célt tűzték ki maguk elé a női futball kapcsán is.

A tornán elhangzott, már a felnőtt válogatott keret tagja a veszprémi Németh Julianna, akinek a tudása az úgynevezett mixképzés terméke, hiszen gyermekkorától a fiú-egyesületben kapta a kapus-edzéseket. Ugyanez igaz Zágor Bernadettre is (aki ugyanúgy a bakonyi megyeszékhelyről, pontosabban Gyulafirátótról származik), ő szintén járt fiúedzésekre a jó munkát végző Gizella SE gyakorlásai mellett.

- A világ vezető nőifoci- hatalma, Németország szerint a sikerek titka az említett mixképzés, amelynek keretében a lányok minél tovább a fiúk közt edződnek. A Magyar Labdarúgó Szövetség pontosan ilyen lehetőségekkel is megáldott, megbízható és már referenciákkal rendelkező partnereket keres ahhoz, hogy országos törekvését, a Női Kiemelt Utánpótlás-képzési Központ pályázatot megtöltse tartalommal. Az itt tapasztaltak alapján elmond- hatom, hogy a VFC USE jó eséllyel pályázhat ennek a státusznak az elnyerésére
- nyilatkozta Markó Edina, aki hozzátette: maximálisan támogatja a veszprémieket, s arra biztatja a támogatókat, hogy álljanak azok mellé az elszánt emberek mellé, akik valami jót, valami újat akarnak teremteni a női utánpótlásfoci terén.

Rugovics Vendel, a VFC USE szakmai igazgatója elmondta:

- Nagyon megtisztelőek és örömteliek a szövetségi kapitány dicsérő szavai. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a fiúk után a lány futballisták képzésében is öregbítsük Veszprém város hírnevét és ismertségét.

Az U-15-ös leánytorna színvonalas mérkőzéseket és komoly izgalmakat hozott. A döntőnek is beillő Veszprém FC USE-Győri ETO FC csata a legvégén dőlt el utóbbi javára. A végelszámolásnál pont-azonosság alakult ki a két együttes között, és a győriek jobb gólkülönbségüknek köszönhetően szerezték meg az első helyet. A harmadik pozíciót a Puskás Akadémia lányai szerezték meg, a negye-dik a Veszprém FC lett, ötödikként pedig a pá-paiak végeztek. A különdíjak, gólkirály: Erdélyi Fruzsina (Felcsút), a legjobb játékos Feketevizi Tímea (Győri ETO FC), a legjobb kapus Takács Kinga (VFC USE). A VFC USE legjobb játékosa: Fogl Adrien. A Veszprém FC legjobb játékosa: Csizmadia Zsófi. A Pápa legjobb játékosa: Bojt Brigitta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!