Sport

2017.05.04. 16:25

Olimpiai bajnok szeretne lenni a veszprémi lány

Veszprém - Kereszturi Viktóriának van egy álma. Pontosabban fogalmazva egy terve, amely két okból is tekintélyt parancsoló. Egyrészt azért, mert nagyon komolyan veszi, másfelől eddigi eredményei is odafigyelést érdemelnek.

Horváth Gábor

Beszámoltunk róla, Kereszturi Viktória eddigi pályafutása legjobb eredményét elérve néhány hete junior világbajnoki aranyérmet szerzett íjászatban. A 14 esztendős hölgy remek teljesítménnyel múlta felül vetélytársait a romániai viadalon.

A munka egyszerű, a cél álomszerű: folyamatosan fejlődni egészen addig, amíg a megszerzett tudás olimpiai részvételt nem ér.

Az egész úgy kezdődött, hogy Kereszturiék kilenc éve egy íjjal tértek vissza az egyik családi nyaralásról. A családfő magának nézte ki a sportszert, de Viktóriának is tetszett a dolog, aki így emlékszik vissza: "Lőttem egy közepet, és azt mondtam, olimpiai bajnok akarok lenni."

 

 

Az apa először segítő, majd az edzői tanfolyamokat elvégezve tréner lett lánya mellett.

- Az idő előrehaladtával egyre profibb munkát végeztünk. Nem könnyíti meg a fejlődést, hogy egy gyerek folyamatosan változik, nő, ezekkel a dolgokkal mind számolni kell - fogalmazott Kereszturi Péter, aki kiemelte, hogy lánya 10 évesen nyerte első Eb-jét, 12 évesen beállított több, jelenleg is érvényes világcsúcsot.

De nemcsak eredményekkel lehet leírni a fejlődést, sőt az avatatlan szemnek az érmeknél sokkal látványosabb az, amikor Viktória 10 méterről eltalál egy szőlőszemet.

Az íjászat mindennapos gyakorlást igényel. Viktória naponta két és négy óra közötti időt edz, havonta egyszer pedig van egy hétórás gyakorlása.

- Az íjászat 80 százalékban szellemi sport - mondta Viktória. A Báthory István Általános Iskola és Köznevelési Típusú Sportiskola nyolcadik osztályos diákja - aki már kétszer nyerte el a Magyarország jó tanulója, jó sportolója kitüntetést - elárulta: a világbajnokságon nagyot csatázott bolgár ellenfelével.

- Amikor színpadra léptünk, szólt a We are the champion, lobogtattam a magyar zászlót, felfoghatatlan volt - emlékezett vissza Viktória, aki freestyle recurve kategóriában lett első.

Ez olimpiai kategória. Viktória és édesapja ötkarikás terve tehát egyre közelebb kerül, a 2020-as eseményről kicsit korai beszélni, de 2024-ben akár be is teljesülhet a veszprémi iskolás álma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!