Sport

2017.07.06. 19:31

Kékszalag: Nincs győztes óvás miatt

BALATONFÜRED Litkey Farkas csapata és a Festipay lett az első, de egyelőre nem jelenthetjük ki, hogy megnyerte a Kékszalagot, ugyanis óvást adtak be ellene.

B. Virág Rita

Az idei Kékszalagon 526 hajó indult útnak, de két egység rögvest a rajtot jelentő puskalövés után kénytelen volt feladni a vetélkedést.

A versenyre tizenöt többtestű hajó is benevezett, amelyek közül egy úgynevezett trimarán volt, míg a többi a kéttestűek közé tartozott.

Ezek közül néhány azonnal kilőtt és állva hagyta a mezőnyt a kezdőjel elhangzását követően.

Az első pályajelet Kenesénél kellett megkerülni, amit az egyik legnagyobb esélyes, a Fifty-fifty került meg elsőként. A tizenkétszeres győztes, Litkey Farkas és a Festipay szorosan a nyomában lihegett a vetélytársának.

Siófok felé vették az irányt az éllovasok, a bóját először a Festipay tudta megkerülni, három perces hátrányban robogott utána a magyar fejlesztésű Fifty-fifty.

A két katamarán nemes vetélkedését egyelőre távolról követték a többiek. Sokáig belátható távolságon belül vitorlázott az egyik legfontosabb vitorláját elveszítő Safram, a Black Jack, valamint a Red is.

A siófoki csőből kiérve a szél nagy lökést adott a mezőny elején haladóknak, továbbra is felváltva vezettek.

Délután 15 óra magasságában érték el a szigligeti öblöt a hajók, itt aztán ledolgozta 100 méteres hátrányát a Festipay és a keszthelyi bóját már elsőként kerülte meg. Mint utóbb kiderült, az itt történtek után a Fifty-fifty felhúzta a piros zászlót, s ez a lobogó bizony óvást jelent.

Továbbra is Litkeyék haladtak az élen, s a változó szélirányt ügyesen kihasználva egyre nagyobb előnyt építettek. A Festipay végül 19:05 órakor haladt át a célvonalon, amellyel elvileg megvédte címét. Ráadásul a kormányos, Litkey Farkas a tizenharmadik Kékszalag győzelmét ünnepelhette. Az Opel Fifty-fifty negyedórás hátránnyal érkezett meg, s azonnal jelezte, hogy a keszthelyi öböl,ben történtek miatt óvást nyújt be Litkeyék ellen.

Meg nem erősített információk szerint, a Festipay állítólag elvitte a bója kötelét, s azt métereken át húzta maga után, s emiatt óvott a Fifty-fifty.

A Napló megkérdezett egy szakértőt, aki azt kérte a nevét ne írjuk le, nem akar részrehajlónak tűnni, de szerinte a kötél nem a pályajel tartozéka, így nem változtatja meg a verseny bizottság az elért eredményt.

A Magyar Vitorlás Szövetség hivatalos közleményben jelezte, még az este, éjszaka folyamán megvizsgálják az ügyet és ezt követően hirdetik ki a végleges eredményt.

Litkey Farkas, az óvástól függetlenül önfeledt volt, és boldogan nyilatkozott a Naplónak is.

- Igazából a Tihanyi-rév után kijöttünk a csőből, éreztük, láttuk, hogy van szél, s bíztunk benne, hogy ez most már elég lesz. Ugyanolyan boldogság a tizenharmadik siker, mint az első. Ám most már csendesebben ünneplünk - mondta mosolyogva.

Litkey Farkas kihangsúlyozta, nagyon erős a csapatuk, szeretik egymást, és rengeteget dolgoztak a győzelemért.

- Szórakoztató versenyt vívtunk a Fifty-fiftyvel. A végén a szerencse is kellett a sikerünkhöz, változtak a szelek, egyszer ők voltak gyorsabbak, egyszer mi, most így jött ki a lépés. Nagyon boldogak vagyunk! - húzta alá a kiváló sportember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!