Sport

2017.09.05. 13:55

Pecabot és fegyver - A pápai koronglövő célja, hogy a legjobbak közé kerüljön

A sok gyakorlás eredményeképp egyre jobb eredményekkel büszkélkedhet Vaáry Péter koronglövő, aki rendkívül összetett sportra adta a fejét.

Haraszti Gábor

A koronglövészet a sportlövészet része, több mint 100 éves múltra visszatekintő sportág, mely gyakorlatilag kétcsövű, leginkább egymás alatt elhelyezkedő, úgynevezett "bock" elrendezésű, 12-es kalibernél nem nagyobb sörétes fegyverrel történik.

A lőszer mérete is szabályozott, hossza kinyílt állapotban 70 milliméter, és a konkrét versenyágtól függően maximum 28 gramm tömegű és 2,5 milliméter átmérőjű söréttel történhet.

A koronglövészetnek több ága van, elsősorban a régi hagyományokkal rendelkező, úgynevezett olimpiai koronglövészet, aminek két fő verziója van: a legrégebbi a trap, az újabb keletű a skeet lövészet.

Vaáry Péter közel tíz esztendeje ismerkedett meg a koronglövészettel
Fotó: Haraszti Gábor

Közel tíz esztendővel ezelőtt egy pápai fiatalember, Vaáry Péter vadászvizsgája kapcsán ismerkedett meg a koronglövészettel, és mint a Ravazd mellett található Magyalosi lőtéren megtudtuk tőle, barátaival egyetemben annyira megtetszett neki, hogy úgy döntött, beleássa magát a sportág rejtelmeibe.

- Az elmúlt három évben, amikor csak időm engedi, kijövök gyakorolni és igyekszem fejlődni - mesélte a fiatalember, aki több országos és környékbeli versenyen is felállhatott már a dobogó valamely fokára, többször előfordult, hogy a teljes mezőnyt maga mögé utasította. - Úgy gondolom, ez egy rendkívül összetett sport, koncentráció, fegyelem, higgadtság és persze jó kezek kellenek hozzá, hogy az ember akár rögtön egymás után eltaláljon egy gyorsan szálló, vagy épp guruló, 11 centiméter átmérőjű korongot. Havonta legalább két alkalommal kijövünk gyakorolni, soha nincs kétszer ugyanolyan pálya, a fáradtság, az időjárási körülmények egyaránt befolyásolják a teljesítményt.

Mint megtudtuk, tavasztól késő őszig zajlanak a versenyek, Péter pedig a legutóbbi ravazdi és soponyai viadalon is a dobogó második fokára állhatott fel.

- Az országos megméret-tetéseken az adott évi ered-mények alapján három kategóriába sorolják a verseny-zőket, egy kezdőbe, egy amatőrbe valamint egy seniorba. Jelenleg a középső csoportot erősítem, célom, hogy idővel ott legyek a legjobbak között. Az idei évemre egyébként nem panaszkodom, voltak jól és kevésbé jól sikerült versenyeim is, bízom benne, hogy jövőre egyenletes teljesítménnyel tudok
előrukkolni - vázolta a jövőt a koronglövő fiatalember, aki nem mellesleg a fegyver mellett a pecabottal is kiválóan bánik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!