Sportvilág

2015.12.04. 19:03

Rövidpályás úszó Eb - Hosszú Katinka négynél tart, Cseh László második aranyát szerezte

Hosszú Katinka a harmadik és negyedik aranyérmét is megszerezte az úszók izraeli rövidpályás Európa-bajnokságának harmadik napján, amelyen Cseh László második netánjai elsőségét ünnepelhette.

Hosszú előbb a 200 méter hát döntőjében versenyzett - gyakorlatilag végig csak magával, leginkább pedig az órával, merthogy riválisai tisztes távolból követték a magyar klasszist. Hosszú saját - 1:59.23 perces - világcsúcsát ostromolta, ám kevéssel, egészen pontosan 61 századmásodperccel elmaradt tőle. Végül 1:59.84 perc alatt csapott célba, amivel harmadik netánjai Eb-aranyát érdemelte ki, saját rövidpályás Európa-bajnoki éremtermését pedig 12 darabosra növelte, benne hetedik aranyával.

Aztán a nyolcadik - a netánjai negyedik - is meglett, amely egyben a magyar úszósport kereken ötvenedik aranyérmét is jelentette 25 méteres medencében. Hosszú 100 méter vegyesen a tőle megszokott tetemes előnyt felhalmozva csapott győztesként a célba, s ezúttal már a világcsúcs-javítás sem maradt el: 56.67 másodperc alatt úszta le a távot, amellyel az általa tavaly december 5-e óta, vagyis csaknem napra pontosan egy éve tartott 56.70-es rekordot szállította még lejjebb.

A kontinensverseny magyar diadalsorozatához a már négyszeres győztes Hosszún kívül Cseh László saját maga második netánjai első helyével járult hozzá. A csütörtökön - 30. születésnapján - 100 méter pillangón Európa-bajnoki címet kiérdemelt úszó 200 méter vegyesen is remekelt: a péntek esti döntőben többször a világcsúcson belül volt, végül az Európa-rekordot sikerült neki megdöntenie 1:51.36 perccel. Természetesen ez nagy magyar csúcs is, a régit ugyanő tartotta 1:52.74-gyel 2012. november 22. óta. Ami rövidpályás úszópályafutását illeti, Cseh saját éremgyűjteményét 24 darabosra növelte, kollekciója immár 18 aranyból, három ezüstből és három bronzból áll.

A pénteki döntők sorában a 200 méteres női pillangóúszásban ketten is érintettek voltak a magyarok közül. Jakabos Zsuzsanna - aki jó ideig vezetett is - végül ötödik lett (2:05.16 p), Szilágyi Liliána pedig hatodikként végzett (2:05.64).

A legjobb nyolc közé jutott 100 méter mellen a 200 méteren Netánjában ezüstérmes londoni olimpiai bajnok Gyurta Dániel, aki a hetedik idővel (57.94 mp) lett döntős.

Jóllehet eredendően nem jutott tovább a 16-os elődöntős mezőnybe, visszalépés nyomán mégis folytathatta szereplését 50 méter gyorson Takács Krisztián. Kis híján élt is a váratlanul nyílt lehetőséggel, mert országos csúcsától csak 26 századnyira maradt el, a 21.51 másodperces idejével azonban be kellett érnie a 10. hellyel, vagyis a döntő résztvevői közül már kiszorult.

Három versenynap után a magyar csapat nyolc arannyal és két ezüsttel magabiztosan vezeti az Eb éremtáblázatát.

Hosszú nem emlékszik az úszására, Cseh legyőzte önmagát

Hosszú Katinka és Cseh László is elégedetten értékelte teljesítményét a netánjai rövidpályás úszó Európa-bajnokság pénteki napján, amelyen előbbi 100 méter vegyesen világcsúcsot úszott, és nyert 200 háton is, míg utóbbi 200 méter vegyesen győzött Európa-csúccsal.

"Nem nagyon emlékszem az úszásomra, de ez jót jelent, mert ilyenkor bekerülök a zónába, s csak arra koncentrálok, amire kell" - mondta az M4 Sportnak Hosszú, aki 56.67 másodperces idővel diadalmaskodott, így három századmásodpercet faragott saját maga korábbi rekordjából. "Akkor tudom kihozni magamból a legtöbbet, amikor nem arra figyelek, ami következik, vagy ami elmúlt, hanem arra, ami a jelenben történik" - magyarázta a "zónát" Hosszú Katinka, aki negyedik aranyérmét nyerte, mivel szerdán 400 vegyesen, csütörtökön 100 háton, pénteken pedig a 100 vegyes előtt 200 háton sem talált legyőzőre.

"Háton elszúrtam egy-két fordulót, s úgy tűnt, a közönség kicsit csalódott is emiatt, így aztán külön örülök, hogy 100 vegyesen sikerült megörvendeztetnem őket egy rekorddal" - nyilatkozta Hosszú.

A 200 vegyesen nagy fölénnyel, 1:51.36 perces Európa-csúccsal győztes Cseh nagyon elégedett volt a teljesítményével, s bár saját bevallása szerint az utóbbi időben ez a szám "nem ment annyira jól", most mégis úgy látja, hogy a jövőben is érdemes vele foglalkoznia.

"A többieket nagyjából végig láttam, csak az volt a kérdés, hogy utol tudnak-e érni, de aztán éreztem, csak a saját időeredményemre kell figyelnem" - mondta Cseh.

Hozzátette, a legnagyobb ellenfele önmaga volt, s kiemelte, fontos, hogy az ilyen versenyeken felül tudjon emelkedni saját magán.

"Ebből az is látszik, hogy bennem van az erő, az energia, csak tudnom kell kihozni magamból" - jelentette ki Cseh, aki csütörtökön ünnepelte 30. születésnapját, s akkor a 100 méter pillangón szerzett arannyal "ajándékozta meg magát".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!