Sportvilág

2017.01.05. 12:37

Íme, a budapesti olimpiai látványtervek

Budapest - Hazánk 2024-ben olimpiát rendezne. Az idei esztendő az ötkarikás pályázat szempontjából különösen fontos, hiszen szeptemberben döntenek arról, melyik város kapja a rendezés jogát.

B. Virág Rita

Három város maradt versenyben a 2024-es ötkarikás játékok rendezési jogáért. Los Angeles már kétszer rendezhetett olimpiát, 1932-ben és 1984-ben is, most harmadszor is szeretné vendégül látni a világ sportolóit.

Párizs ugyancsak volt már házigazda, ráadásul szintén kétszer: az 1900-ban megtartott játékok a zűrzavarok olimpiájaként vonult be a köztudatba, majd 1924-ben ismét a francia főváros adott otthont a rangos eseménynek. Érdekes, hogy ezeken a játékokon az úgynevezett művészeti versenyeken is érmet osztottak. Hajós Alfréd, aki 1896-ban hazánk első aranyérmét érdemelte ki, építészetben nyert Párizsban.

Budapest is elnyerte már egyszer az olimpiai rendezés lehetőségét. Az első világháború előtt, még 1914-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a magyar fővárosnak adta a rendezési jogot az 1920-as játékokra.

Azonban a háború miatt elvették tőlünk a lehetőséget, és Antwerpen lett a házigazda. Ráadásul, mivel a vesztes oldalon álltunk, ezért meg sem hívtak minket a Hollandiában megrendezett eseményre.

Budapest 104 év után lehet újra házigazda. Persze nemcsak a főváros, hanem az egész ország kivenné részét a játékok megrendezéséből, hiszen itt, Veszprém megyében is érdekeltek lennénk. Addig ki lehetne bővíteni a Veszprém Arénát nyolcezer férőhelyesre, ahogy az a tervek között is szerepel, s több labdasportágban is tarthatnának itt mérkőzéseket.

Balatonfüreden szerveznék meg a nyíltvízi úszást és a vitorlázók, szörfösök is itt szállnának vízre. Bőven lenne program, lenne látnivaló.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!