Sportvilág

2017.01.22. 16:40

Kézi vébé: Kiejtettük az olimpiai bajnokot!

Albertville – Fantasztikus, parádés teljesítménnyel rukkolt elő a magyar férfi kézilabda válogatott a franciaországi vébén, ahol óriási meglepetésre megverte Dániát, s nyolc közé jutott! A meccs legjobbja a veszprémi Mikler Roland lett!

B. Virág Rita

Dánia-Magyarország 25:27 (12:13)

Albertville, 8000 néző. V.:

Dánia: N. Landin – Mortensen 2, M. Hansen 8 (1), Olsen, H. Toft Hansen, Sondergaard 4, Svan 6. Csere: Green (kapus), R. Toft Hansen 1, Moollgaard, Andersson, Noddesbo, Damgaard 2, M. Landin 1. Szövetségi kapitány: Gudmundur Gudmundsson.

Magyarország: Mikler – Harsányi 1, Zubai, Nagy 1, Ligetvári, Bodó 3, Juhász 5. Csere: Fazekas (kapus) Lékai 6, Balogh 4, Szöllősi, Jamali 4, Ancsin 2, Bánhidi, Császár. Szövetségi kapitány: Javier Sabate.

Kiállítások: 2, ill. 6 perc.

Hétméteresek: 1/1, ill. 2/0.

A nap híre a nyolcaddöntő előtt, hogy második cserelehetőségét is kihasználta Javier Sabate, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, s eszerint Gulyás Péter helyére visszakerült a csapatba a bokasérüléssel bajlódó Nagy László.

A magyar csapat fekete karszalagot viselt az olimpiai bajnok elleni nyolcaddöntőn, így fejezve ki részvétüket a veronai buszbaleset áldozatai felé. A Magyar Kézilabda Szövetség kérvényezte, hogy egy perces gyászszünettel kezdődjön a találkozó, azonban ehhez a Nemzetközi Kézilabda Szövetség nem járult hozzá. A magyar csapat azonban a himnuszok után összeölelkezve, lehajtott fejjel emlékezett a szerencsétlenül járt honfitársaikra.

Bodó pazar átlövése után , Juhász csent el egy labdát, amit Nagy passzából gólra is váltott (0:2). Mortensen szélső befutását követően Lékai volt eredményes kétszer is (1:4). Hozzá kell tenni Mikler kétszer is klasszisként avatkozott közbe, így tudtak indulni a társai.

Harsányi rontott el egy hetest, ám Bodó sziporkázott és másodszor is kipókhálózta Landin kapuját (2:5).

Sondergaard szépített, majd Mikkel Hansen vette be Mikler kapuját (4:5). Aztán újra a magyar csapat pillanatai következtek: Nagy előbb gólt, majd labdát szerzett, s az indítás végén Juhász robogott végig Landin kapujáig (4:7).

Fotó: francehandball2017.com

A dánok időt kértek, Sondergaard ugyan szépített, azonban Lékai megállíthatatlan volt. Nagy kapta a meccs első kiállítását, Hansen hétméteresből, aztán átlövésből is betalált, így 7:8-ra alakult az állás. Magyar kapufa után újra Hansen lőtt és egyenlített.

A dánok védelme egyre szigorúbbá vált, de Lékai továbbra is tarthatatlan volt. Az olimpiai bajnoknál Hansen mutatott be mindent a lövőrepertoárjából. Ancsin is összeszedte magát, azonban újra és újra egyenlített (26. perc: 11:11). A meccs egyik legszebb pillanata volt, amikor Bánhidi labdaszerzését követően Lékai félpályáról vágta a labdát Landin kapujába.

Hansennel nem tudott mit kezdeni a magyar védelem, Ancsin is meglepte Landint, majd az utolsó percben Bánhidi kapott két percet. A dánok ebben a félidőben egyszer sem vezettek, 12:13-mal vonultak a csapatok pihenőre.

Gyors gólváltással indult a második felvonás, és Nagy is visszatérhetett a pályára a kiállítás letelte után.

Svan is megtalálta a rést Mikler kapujához, majd Juhász hibázott büntetőt (35. perc: 14:15). Aztán két villámgyors magyar góllal már 14:17 állt az eredményjelzőn. A tunéziai játékvezetők Juhászt küldték ki a semmiért, s ezt kihasználva 16:17-re felzárkóztak a dánok. Bodó élete meccsét játszotta a válogatottban (16:18), Landin utánarúgott az átlövőnek, aki elesett, de még ejnye-bejnyét sem kapott a kapus. Mikler lehúzta a rolót, Jamali pedig visszaállította a három gólos differenciát.

Balogh harmadszor is bevette Landin kapuját, így már néggyel mentek a magyarok. A semleges francia közönség, megneszelve a meglepetést, teli torokból üvöltötte, hogy „Magyarok, magyarok”.

A 47. percben 21:17-es magyar előnynél időt kértek a dánok. Damgaard cunderezett a magyar hálóba, Jamali ziccerével azonban maradt közte a négy.

Az utolsó tíz perc 22:19-es magyar vezetéssel kezdődött. Svan robogott végig, majd Noddesbo kapott két percet. Lékai már hatnál járt, sajnos azonban az emberelőnnyel nem tudott élni a csapat, Damgaard duplájával újra szoros volt (22:23). Kapust cseréltek a dánok, Svan egyenlített, így kezdődhetett minden elölről.

Juhász keze nem remegett meg (55. perc: 23:24), ahogy Magnus Landiné sem. Balogh szerzett nagyon fontos gólt, de még mindig maradt három perc. Mikler védett bravúrral, Császár pedig saját kipattanóját vágta a kapuba. Két gólos magyar vezetéssel indult az utolsó 40 másodperc (24:26), amikor időt kértek a dánok. Hansen szépített, majd Császár indult meg egész pályás letámadásnál a dán kapu felé és élt is a lehetőséggel. Magyarország kiejtette az olimpiai bajnokot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!