Sportvilág

2013.01.12. 20:19

Férfi kézilabda-vb - Győzelem a rajton

Madrid, Veszprém - Magabiztos, kilencgólos győzelemmel kezdte a spanyolországi világbajnokságot a magyar férfi kézilabda-válogatott.

Horváth Gábor

Magyarország-Egyiptom 32:23 (17:9)
Madrid, 3000 néző. Vezette: Nacsevszki, Nikolov (macedónok).
Magyarország: MIKLER - HARSÁNYI G. 7, NAGY L. 4, CSÁSZÁR 8 (2), Zubai 2, Nagy K. 1, Iváncsik G. 3. Csere: SCHUCH 1, LÉKAI 4, Mocsai 2, Ancsin, Vadkerti A. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.
Egyiptom: Szakr - Ramadan 2, el-Ahmar 5 (1), Ibrahim 2, Sabib 2, Mohamed 1, Juszef 1. Cs: BAKIR, Hendavi (kapusok), Amer 1 (1), HASEM 2, RAZEK 4, Haggag 2, Elbasjuni, Szanad 1. Szövetségi kapitány: Assem Abdeltawab.
Kiállítások: 6, ill. 10 perc.
Hétméteresek: 2/2, ill. 4/2.

A magyar nemzeti csapat azzal az Egyiptommal kezdett a világbajnokságon, amely egy év eleji felkészülési Belgrádban kiütötte a Szerbiát. Az edzőmeccsek eredményei persze csalókák, s ezt mindjárt a találkozó legelején bizonyította az afrikai együttes. Egyiptom kapkodva kezdett, sokat hibázott, s ezt a magyar válogatott egy 3:0-s szakasszal meg is büntette.

Nagy László, Nagy Kornél és Harsányi góljai után ellenfelünk nyitott védekezésre tért át, ám ez sem hozott változást, így szövetségi kapitányuk a hetedik percben időt is kért. Az egyiptomiak büntetőből szerezték meg első találatukat, s ez fel is dobta a társaságot: sikerült felzárkózniuk. Mikler azonban fantasztikus formában volt és a magyar válogatott ismét meglépett riválisától, 15. perc: 8:4. Ezzel együtt az afrikai alakulat rendezte sorait, egy idei nem nőtt tovább a különbség.

A félidő hajrájában Nagy László vezérletével, az emberelőnyöket is remekül kihasználva nyolcgólos előnyhöz jutottunk.

Szünet után kissé álmosan folytatódott a játék. Nekünk nem volt sok okunk a kapkodásra, Egyiptom pedig nem volt képes ritmust vinni a játékba. A védekezés továbbra is jól ment Mocsai Lajos gárdájának, támadásban azonban bőven akadtak hibák.

 

Zubai Szabolcs kapura tör az egyiptomi Ali Zein mellett (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

A 40. percben Császár második hetesét is belőtte, de az emberhátrányban lévő egyiptomiak megrázták magukat és három gólra csökkentették a különbséget, 22:19. Harsányi és Lékai volt eredményes, mielőtt riválisunk vérszemet kapott volna, megint nőtt az magyar előny.

A hajrában aztán ismét kidomborodott Nagy Lászlóék fölénye, különösen Császár volt elemében, a veszprémi irányító vezetésével csapatunk megadta a kegyelemdöfést Egyiptomnak.

Csoportunk többi eredménye: Horvátország-Ausztrália 36:13, Spanyolország-Algéria 27:14.

Következő mérkőzésünket hétfő este 21.15-kor játsszuk, az ellenfél Ausztrália lesz.

 

A védekezés szinte végig rendben volt

Mocsai Lajos: - Nem számítottunk könnyű meccsre, hiszen tudtuk, hogy az egyiptomiak jó teljesítményre képesek. Nem is volt könnyű dolgunk, a védekezésünkkel az első félidőben és a hajrában elégedett voltam. A meccs elején jól alkalmaztuk a lerohanásokat. A második félidő derekán volt egy gyengébb periódusunk, Egyiptom felzárkózott, de ezzel el is fogyott ellenfelünk ereje.

Az egyiptomiak szövetségi kapitánya, Assem Abdeltawab nem jelent meg a találkozó utáni hivatalos sajtótájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!