Sümeg

2014.09.22. 19:28

Őrzik neves szülöttük emlékét

Ukk - Emlékszoba avatással, koszorúzással, kulturális műsorral nyitotta meg a község a Rákosi Viktor emlékhetet szeptember 21-én. Az íróra, politikusra, humoristára halála 91. évfordulója alkalmából emlékezett a település.

Tisler Anna

Az emlékező ukkiak és a programra érkezett családtagok koszorút helyeztek el az önkormányzat épületén, majd az idén szeptemberben megszűnt általános iskola épületében felavatták a Rákosi Viktor emlékszobát. A tárlatvezetésen Tötös Erzsébet szólt Ukk híres szülötte életéről, arról, hogy Rákosi Viktor élete végéig szeretettel emlékezett szülőfalujára, ahol családja 11. gyermekeként látta meg a napvilágot 1859-ben. Az emlékszobában látható többek között a Rákosi család egykori otthonának fotója, az oklevél,amelyet Hajdúnánáson kapott 1911-ben díszpolgárrá avatásának napján. A szobát korabeli bútorokkal rendezték be.

Dömötör Patrícia és Simonyai Karina az emlékszobában

Komendánt Irén polgármestertől megtudtuk, Ukk község lakosai őrzik az író emlékét. Minden év szeptemberében megtartják az emléknapot, könyvtárukat is Rákosi Viktorról nevezték el. A falubeliek többször felkeresték az író sírját Budapesten a Farkasréti temetőben, és mindig visznek a sírra egy marék földet az egykori szülőház udvaráról. Az emlékszobában látható Rákosi Viktor arcképét ábrázoló domborművet Kardos Róbert fafaragó, Bodorfa polgármestere készítette. Az ünnepségen Tötös Erzsébet tanárnő bejelentette, hogy az iskolában, ahova ukki gyermekek is járnak, versenyeket szerveznek az író emlékére. A művelődési házban a gyerekek és az idén fennállása 20. évfordulóját ünneplő Búzavirág énekkar adott műsort.

 

 

 

Fotó: Tisler Anna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!