Sümeg

2015.02.27. 15:00

Felmérik az értékeket Gógánfán és Zalaerdődön

Mindkét településen elkezdődött a helyi értékek felmérése.

Tóth B. Zsuzsa

Tóth Gyula helytörténet kutató tájékoztatta lapunkat arról, hogy Sümeg járás két települése, Gógánfa és Zalaerdőd is csatlakozott a Pannon Térség Fejlődésért Közhasznú Alapítvány által életre hívott Ifjúsági Értékőr Hálózathoz, melyben a helyi fiatalok aktív és önkéntes munkával összegyűjtik a településeken fellelhető szellemi, természeti, épített és néprajzi értékeket. A program egyik fő célja, hogy a fiatalok identitás tudata, településükhöz, térségükhöz való kötődése erősödjön. A két település lakóinak rendhagyó történelemórát tartottak a gógánfai községi könyvtárban.

Tóth Gyula kilenc év kutatási anyagát bemutatva mesélt Gógánfa és Zalaerdőd múltjáról, történelméről. A falu utcáit, épületeit, lakosságát ábrázoló régi képek segítségével a fiatalok bepillanthattak a 100 évvel ezelőtti településképbe. Megtudhatták, hogyan éltek akkoriban az emberek. A falvak múltjának megismerését követően tavasszal kezdődik a terepmunka, az értékek felmérése, mely jó alapot adhat a települések helyi értéktárainak létrehozásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!