Sümeg

2017.07.23. 15:45

Hatalmas érdeklődés mellett rendezték meg Sümegen a Jakab-napokat

Naponta több ezren látogattak ki a Püspöki Palota kertjébe a hétvégén, hogy le ne maradjanak a XIII. Jakab-napi gazdag programsorozatról.

Tóth B. Zsuzsa

Végh László polgármester az érett bor és a vadászat hagyományos ünnepén a Palotakertben köszöntő beszédében úgy fogalmazott, hogy Sümeget a Jóisten jó kedvében teremtette.

A Jakab-napok vad- és halételek regionális hagyományos főzőversenyén 27 csapat indult, köztük a Bakonyerdő Zrt. dolgozóinak lelkes csoportja

- A városnak csodálatos palotája, gyönyörű középkori vára, templomai, Mária kegyhelyei, és olyan kiállítóhelye van, ahol a magyar avantgard festészet kiváló darabjai láthatóak. De ilyenekből sok van másutt is. Azonban hogy mindez egy helyen van, arra Sümegen kívül nincs még példa a világon, ez biztos. Sümeg az értékek és a hagyományok városa, az érett bor és a vadászat is kapcsolódik a városhoz. Nagy öröm, hogy az utóbbi időkben a vadászat fellegvára is lett - mondta a polgármester Mezei Dávid agrár- és vidékfejlesztési, stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár a vidéki hagyományok őrzésének fontosságáról beszélt. Leszögezte, hogy az életerős, hagyományokkal teli vidék egy európai unikum, amely sehol másutt nem található. A rendezvény fővédnöke, Fenyvesi Zoltán a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke a program színvonalát méltatta és azt, hogy a sümegi járásban néhány év alatt jelentősen csökkent a munkanélküliek aránya. Mint mondta, ez a jó döntéseknek is köszönhető, és büszke lehet rá a város és környéke. Sándor Gyula, szakmai fővédnök, egyetem docens szerint egykor Jakab napján értékelték először a gazdák az előző évi bort. Méltatta a vadászat, vadgazdálkodás fontosságát, arra biztatott mindenkit, hogy kövesse a természet ritmusát, fogyassza a jó borokat. A megnyitón vehette át a polgármester az Országos Magyar Vadászkamara által alapított Gróf Széchenyi István emlékplakettet Papp Gyula elnöktől. A harmadik alkalommal kiadott elismerést a város önkormányzata a vadászati hagyományok, vadászati kultúra és a vadászat megismerésében kifejtett kimagasló tevékenységéért kapta.

A gyerekeket hagyományőrző kézműves programok is várták
Fotó: a szerző

A Jakab Napok programjai között nagy sikert aratott a Csókakői Hunok történelmi játszóparkja. a gyerekeket népi fajátékok és kézműves foglalkozások várták. Szombaton a délelőtti koronglövő versenyt délután a Vad és halételek regionális főzőversenye követte, amelyen 27 csapat méretett meg. Bede Róbert mesterszakács nagy érdeklődés mellett tartott főzőbemutatót, a Folklór gálán Badacsonytördemic, Ajka és Sümeg néptáncegyüttesei mutatkoztak be nagy sikerrel. A délutáni jazz és rock koncertek este a Lord együttes fellépésével, tüzes show-val folytatódtak, majd slágerpartival zárultak.

Vasárnap Hubertus és I. Szent Euszták szabadtéri szentmisét tartottak, agár kutyák bemutatója, futtatás és szépségverseny volt a várköpenyen, délután látványos történelmi felvonulást rendeztek a városban. Harcászati és solymász bemutatók, zászlóforgatók műsora színesítette a programokat. Este Sasvári Sándor énekelt és a Kormorán együttes adott koncertet. Az eseményen a Badacsony-Sümeg-Somló borút borászai is bemutatkoztak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!