Szentimrefalva

2016.11.19. 18:15

Tavasszal felújítják a védőszent, Szent Imre tiszteletére emelt templomot.

Szentimrefalva - Zalavölgyi László polgármester számára a legfőbb érték az ember, képviselőtársaival azon dolgozik, hogy mindenki jól érezze magát a településen. A nehezebben élők támogatásra számíthatnak, a gyerekek és az idősek karácsonyra ajándékcsomagot kapnak.

Viola Beata

Hamarosan megújul a község védőszentje, Szent Imre herceg tiszteletére emelt templom teljes külső része. Szentimrefalva lakossága örömmel fogadta a hírt. Mint Zalavölgyi László polgármestertől megtudtuk, a sikertelen pályázatot követően Márfi Gyula veszprémi érsek segítségével jutottak forráshoz. A műemlék épületen tavasszal kezdik a munkálatokat. A templomban minden második vasárnap tartanak szentmisét. Az épület takarítását a hívek végzik társadalmi munkában.

Tavasszal kezdődik a Szent Imre-templom külső felújítása

A 217 fős településen van igény a közösségi vallásgyakorlásra éppúgy, mint a közösségi programokra. Zalavölgyi László elmondta, számára legfőbb érték az ember, képviselőtársaival azon dolgozik, hogy mindenki jól érezze magát. A nehezebben élők támogatásra számíthatnak, a gyerekek és az idősek karácsonyra ajándékcsomagot kapnak. Az önkormányzati dolgozók munkáját is elismerik.

A templom belseje

Horváth Alajosné takarítja a templomot (jobbra) (Fotó: Tisler Anna)

Fűszernek termelt paprikát szárít Bakos Tiborné és Horváth Tiborné, a két asszony negyedik éve dolgozik a Start programban. Konyhakerti növényeket termeltek, melyek nagy részét a lakosságnak osztottak ki. Termeltek burgonyát, paprikát, paradicsomot, uborkát, káposztát. A betakarítás után is akad feladatuk. A paprikát szárítják, darálják, savanyítják a káposztát, tettek el céklát, és már készülnek a tavaszi munkákra, két fóliasátorban palántáznak, karbantartják a szerszámokat. A község lakosai is számíthatnak rájuk. Ha kell, a háznál segítenek a tűzifa felaprításában, a hóeltakarításban. Télen 24 órás készültséget vállalnak, ha leesik a hó vagy síkos lesz, azonnal mennek takarítani. A község egy traktor beszerzését tervezi, amelyet a közfoglalkoztatásban és a településen is tudnak használni.

Bakos Tiborné és Horváth Tiborné a szárított paprikát válogatja Zalavölgyi László polgármesterrel

A községben lakossági igényre megalakították a polgárőrséget, amelynek eddig 28 tagja van. Az ülesen Horváth-Vaskó Józsefet választották elnökké. Jelenleg folyik a cégbírósági bejegyzés. A tagok remélik, hogy még az év végén megkezdhetik a szolgálatot. Gyalogosan járják végig a települést, gépkocsit nem vásárolnak, ugyanis az utca mindössze két kilométer hosszú. A polgárőrök felszerelésének beszerzésére jótékonysági bált tartanak szilveszterkor. Decemberben 17-én és 18-án tartják a hagyományos falu disznóvágását, majd másnap a vacsorát.

A rendezvényen ismeri el a képviselő-testület az önkormányzati dolgozók egész éves munkáját. A gyerekekhez december negyedikén érkezik a Mikulás, 14 éves korig mindenki kap ajándékot. A nehezebben élők támogatásra számíthatnak, a gyerekek karácsonyra ajándékcsomagot kapnak. A nyugdíjasok az idősek napján kapták meg az ajándékcsomagjukat.

A képviselő-testület beiskolázási támogatást is ad minden diáknak. A temetési segélyt, 50 ezer forintot minden gyászoló család megkapja, gyermek születésekor ugyancsak 50 ezer forinttal támogatják a szülőket.

A lakást vásárló helyi lakos vagy helyi kötődésű letelepedni szándékozó 300 ezer forint vissza nem térítendő támogatást kap. Az idősek szociális gondozásához az önkormányzat is hozzájárul. Zalavölgyi Tamásné tíz, Olasz Jánosné öt időst lát el.

A község a művelődési ház belső bővítésére adott be pályázatot, amelyet még nem bíráltak el a kiírók, ezenkívül a falu szélén lévő nagy területen park kialakítását is tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!