Szigliget

2016.02.01. 10:34

Jó évet zárt a Szigligeti Alkotóház

Szigliget – Az alkotóház felújítása közel egy évvel ezelőtt fejeződött be. Az intézmény azóta mindenki számára nyitott, ezt pedig ki is használták a vendégek. Erről és az alkotóházzal kapcsolatos tervekről beszélgettünk dr. Hóvári János főigazgatóval.

Tóth B. Zsuzsa

– Mennyire kihasznált a Szigligeti Alkotóház közel egy évvel a felújítás elkészülte után? A várakozásuknak megfelelő volt-e a tavalyi évi forgalom?

– A Szigligeti Alkotóház a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. tulajdonában és üzemeltetésében álló alkotóházak közül a legjobban kihasznált. Folyamatosan fogadja a régi és új, alkotni és pihenni vágyó művészeket. A tavaszi-nyári hónapokban, illetve ünnepek alatt intézményünk telt házzal üzemel. Minden vendégünk elégedett volt a felújítással, örömmel fogadták, hogy a 21. század nyugat-dunántúli világának megfelelő helyiségeket alakítottunk ki. Szigligeti munkatársaim nem csupán működtetői a háznak, hanem meghatározó részei a Szigliget-történetnek, annak a több mint fél évszázados küzdelemnek, hogy a Balaton-vidék északnyugati szöglete kulturális világítótorony legyen a magyarság világában. Aki velük leül beszélgetni, egyben a múltba is utazhat.

– Mennyi külsős vendéget, azaz nem kifejezetten alkotót fogadtak?

– Az alkotóházak nem turizmus céljára jöttek létre, így kifejezetten külsős látogatók számára nem nyitott. Amennyiben egy-egy alkotóművész társasággal külsős vendég érkezik, igénybe veheti az alkotóház szolgáltatásait, de létszámuk minimális a látogatók számához képest. Azon dolgozunk, hogy a jövőben magasabb legyen. Számos kulturális eseménynek is színhelye volt az elmúlt évben az alkotóház, a magyar írók és alkotóművészek, valamint szervezeteik visszatértek Szigligetre. Köreikben már mindenki tudja, hogy az alkotóház megújult, és várja régi és új vendégeit. Az egyetemek felé is igyekszünk nyitni, nemrégiben a Károli Gáspár Református Egyetem tartott Szigligeten továbbképzést.

– A parkban terveznek-e felújítást, faültetést?

– A kert fenntartása, fejlesztése folyamatos feladata és felelőssége a MANK-nak. Tavaly az arborétum veszélymentesítése, általános karbantartása megtörtént, több kiszáradt, életveszélyessé vált fát kivágtunk. Pótlásukról most tárgyalunk. Idén a park is megnyithatja kapuit a látogatók előtt. A jövőben pedig további fejlesztések várhatóak. Büszkék vagyunk arra, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik legértékesebb arborétuma a mi kezelésünk alatt áll.

– Milyen távolabbi terveik vannak az alkotóházzal kapcsolatban?

– Az alkotóház ezután is tárt kapukkal várja az alkotni, pihenni vágyó művészeket. Fontos számunkra a szállás és étkezés biztosítása mellett, hogy évente több olyan kulturális programot, rendezvényt szervezzünk, amely kiemelkedő lehet mind az alkotóház, mind a település és akár a megye kulturális életében. Ez évi programjainkat most állítjuk össze, de az biztos, hogy a költészet napja, április 11-e kiemelt fontosságú ünnep lesz Szigligeten. Balassa Balázs polgármesterrel keressük, miként tudunk a település nyári programjaiban együttműködni. Úgy tudjuk, hogy a magyar írók, fotósok és alkotók több kisebb-nagyobb szimpóziumot is itt szeretnének megrendezni. Számunkra nagyon fontos, hogy a szigligeti kulturális örökséget ne csak megőrizzük, hanem tovább vigyük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!