Tapolca

2009.06.25. 02:28

Közös Európáért - Tánccal teremtettek kapcsolatokat

Pápa - Méltóságteljes, lassú körtáncot kezdtek az aszfaltra kuporított tűz körül. A Vadvirág és a Tánc-Lánc tagjai régi hagyományt elevenítettek fel szombaton este a JMK előtt.

Nagy Imre

A Szent Iván-napi tűzgyújtás gyökerei a kora kereszténység időszakába nyúlnak vissza. A tűz mitikus, megtisztító ereje, a világosság ünnepe bekerült az egész keresztény Európa szokásvilágába. 

A nyári napforduló éjszakáján sok helyen felgyulladtak a sötétséget elűző tüzek, megszólalt a szerelmi varázsló, kiházasító ének. A fiatalok rituális körtáncot jártak, a lányok átugrottak a parázsló tűzön.

- Az I. Kárpát-medencei Tűzugrás Fesztivál célja szétszabdalt, értékválsággal küszködő világunkban, hogy megmutassa a hagyomány, a népi kultúra összetartó és közösségteremtő erejét. 

Azt, hogy a közös ének, a közös tánc, az összekapaszkodó körök át tudják törni az elidegenedés falát, hogy az együvé tartozás élménye legyőzi a távolságot, át tudja lépni a határokat és képes összekötni távoli vidékeket - mondta Baán Éva, az ünnepi alkalom szónoka.

- A Kárpát-medencétől nyugatra az urbanizáció ezt a hagyományt is eltüntette. Büszkék vagyunk arra, hogy ezeket a csodálatos értékeket nagyszüleink az utóbbi időkig megőrizték és átadták nekünk. 

A mi feladatunk, hogy tovább őrizzük, megváltozott világunkhoz alakítsuk és felmutassuk őket egész Európának. Ezért csendül fel az Európa peremén élő moldvai csángók övestáncának dallama és indul el az a körtánc, amivel a középkorban a vilá-gosság győzelmét köszöntötték a sötétség fölött. 

A mai ünnep az összetartozás, az összefogás, a magyarság ünnepe. Mert ugyanúgy égnek a tüzek Magyarországon, Erdélyben, a Vajdaságban, Kárpátalján és a Felvidéken, ugyanúgy szólal meg az ének és indul el a tánc. 

Reméljük, hogy a tűz fénye messzire eljut, magyarokhoz, szlovákokhoz, románokhoz, szerbekhez és horvátokhoz egyaránt, mert közös múltunk és hagyományaink meghatározzák közös jövőnket is. A mi tüzeink emlékeztessenek mindenkit a valamikori Európa összetartozására és csodálatos kultúrájára - fogalmazott a Vadvirág néptáncegyüttes mentora.

Európa magyarlakta felén azonos időpontban több mint tízezer táncos adózott a tűzugrás ősi szokásának. A szervezők reményeik szerint hagyományt teremtettek, és bíznak abban, hogy jövőre még több érdeklődőt vonz a Szent Iván- éji tűzugrás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!