Tapolca

2009.06.18. 02:29

Tolvajokat fogtak

Veszprémvarsány - A rendőrök gyorsaságának és a MÁV speciális kábelének köszönhetően négy tolvaj nemrég rács mögé került.

Mátételki András

A nyomozók kezdeményezésére a városi ügyészség előterjesztése alapján a bíróság mind a négy 30 és 44 év közötti férfit előzetes letartóztatásba helyezte. 

Az egyik gyanúsított eddig huszonegyszer (!) volt büntetve, társával ez év márciusában szabadult. Mindketten különös visszaesőknek számítanak a szakmában. 

Négyen egy hónapja álltak össze, hogy bűncselekményekből tartsák fenn magukat. A kihallgatáson a gyanúsítottak mindegyike  beismerte tettét. 

Ezért a bűncselekményért, mivel korábban már összetűzésbe kerültek a törvénnyel, akár ötévi szabadságvesztést is kaphatnak.    

Június első napján az akkor még ismeretlen tettesek a Franciavágás és Pápateszér közötti pályán 800 méter hosszú légkábelt vágtak le, ezzel 400 ezer forintos kárt okoztak a vasúttársaságnak. 

Három nappal később ugyanerről a szakaszról már ezer méter, 500 ezer forintot érő kábelt vittek el.

- Várható volt, hogy a tettesek sikerükön felbuzdulva visszatérnek, ezért megbeszéltem a kollégáimmal a figyelőszolgálatot - meséli Fűzfa László, aki tíz éve erősíti a csóti körzeti megbízotti csapatot. 

A törzszászlósnak kitűnő helyismerete volt, ugyanis pápateszéri születésű. A veszprémvarsányi vasútállomás forgalmi szolgálattevője június 5-én nem sokkal 23 óra után hívta fel a pápai kapitányság ügyeletét, hogy a berendezésük ismét kábellopást jelzett. (A tízeres, telefonálásra is alkalmas kábelben van egy olyan huzal, amelyet ha elvágnak, riasztójelzést ad az állomásra.)

- Azonnal indultunk Pápateszérre és Bakonytamásiba. Rák Szilárd főtörzsőrmester kollégámmal gyalogoltam a síneken, míg három pápai kollégám az ellenkező irányból indult, hogy közrefogjuk a tolvajokat. 

Amint megláttak bennünket, futásnak eredtek, de elcsíptük őket úgy fél egy körül. Harmadik társuk a nádasban rejtőzött el, de rábeszéltem, hogy jöjjön elő, mivel már nincs hová menekülnie.

A csapat negyedik tagja kereket oldott, őt napokkal később otthonában elfogták a nyomozók. A társaság profi módon dolgozott, ugyanis egyikük mászóvas segítségével jutott fel a faoszlopokra, ahol elvágta a légkábelt a már évek óta használaton kívüli sínpár felett. 

A többiek lent kisebb darabokra szabták a vezetéket, hogy kézzel kihúzhassák a szigetelésből a rézvezetékeket. Az ötszáz méter kábel - levágásával 250 ezer forintos kárt okoztak a MÁV-nak -, már csak elszállításra várt. 

A társaság irányítója egy 44 éves csörötneki (Zala megye) férfi volt, aki arra az éjszakára egy pápai ismerősétől bérelte a zárt terű kisteherautót. 

Bizonyára ezt a szállítmányt is Körmendre vitték volna, ahol az előző két lopásból származó rezet értékesítették.

Az egymással családi és ismerősi kapcsolatban álló személyek nem csak a vasutat károsították meg, hanem lakóhelyük közelében egy osztrák férfi magtárába is betörtek. 

Innen 250 mázsa búzát vittek el, amelyet bérelt kocsival néhány bakonyi faluban, valamint Komárom-Esztergom megyében értékesítettek orgazdáknak. 

Ezeknél a fuvaroknál figyeltek fel Pápateszér környékén a légvezetékekre, amelyek könnyű prédának tűntek. A társaság számláján eddig összesen négymilliós kár szerepel, bár lehet, hogy a nyomozás még újabb bűncselekményeket tár fel. 

A pápai nyomozóknak már most vannak olyan információik, hogy a bűnözők milliós értékben műtrágyát is loptak az elmúlt hónapban Zala megyében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!